Kontrolsüzce harcanan gübre israfı önlenecek

Antalya Büyükşehir Belediyesi, çiftçilerin fazla gübre kullanımını önlemek ve gereksiz maliyetten korumak amacıyla ücretsiz toprak analizi yapıyor.

Kontrolsüzce harcanan gübre israfı önlenecek

Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarıma desteğini devam ettiriyor. Antalyalı üreticiye pek çok alanda destek veren Büyükşehir Belediyesi, geçen sene başlatmış olduğu Toprak Analizi Projesini hayata geçirdi. Gübre kullanımını aza indirmek ve çiftçiyi gereksiz maliyetten korumak amacıyla oluşturulan proje 19 ilçede uygulamaya konulacak.

gübre israfı

Çiftçilere toprak numunesi alma eğitimi verildi

Büyükşehir Belediyesi Kemer İlçe Hizmet Birimi bünyesinde analiz çalışmalarına başlandı. Ayrıca Ziraat Yüksek Mühendisi Nermin Ata Aksu tarafından çiftçilere toprak numunesi alma eğitimi teorik ve uygulamalı olarak verildi. Çiftçiler aldıkları toprak numunelerini Büyükşehir Belediyesi'ne teslim edecek. Ücretsiz olarak verilen analiz hizmetiyle çiftçi toprağın durumuna uygun gübre ve ürün seçimi yaparak, verimi yüksek tohum, fide ve fidanları toprakla buluşturabilecek. Çiftçileri daha yüksek verim, kaliteli ürün almasına olanak sağlamak, bununla birlikte ekonomik ve doğru gübrelemeye teşvik etmek için yapılan “Toprak Analizi Projesi” diğer ilçelerde de devam edecek.

Kontrolsüzce harcanan gübre kullanımı önleniyor

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Bitkisel Üretim ve Eğitim Şube Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Nermin Ata Aksu, çiftçilere toprak analizi yaptırma alışkanlığı kazandırmak, bununla beraber kaliteli ve verimli ürün sağlamak için çalışma yaptıklarını bildirdi. Ayrıca Aksu, “Yetişecek bitkinin büyümesi ve iyi verim alınabilmesi için toprakta eksik olan bitki elementi tespit ediliyor. Bu sayede çiftçimizin gereksiz gübre kullanımının önüne geçerek, toprağın yapısını da korumuş oluyoruz. Tahlil yapılmadan toprağa verilen gübrenin bitkiye ve toprağa zarar vereceği gibi kontrolsüzce harcanan gübre ekonomik olarak kayıplara yol açacaktır." şeklinde konuştu.

Kemer Çamyuva Mahalle Muhtarı Rıdvan Vicir, mahallesindeki çiftçilerle beraber eğitime katıldığını belirtti. Ayrıca Vicir; “Bilinçli tarım yapmak için toprak analizi önemli. Toprak numunesinin nasıl alınacağı konusunda bilgi sahibi olduk. Büyükşehir Belediye Başkanımıza ayağımıza kadar gelen bu hizmetten ötürü teşekkür ediyoruz." dedi. Kemer Yeni Mahalle Muhtarı Münevver Erkal ise Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin tarıma katkılarının büyük olduğuna dikkat çekti. Ayrıca Erkal; “Muhittin Böcek başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Toprak numunelerimizi aldık. Ücretsiz olarak analiz yapılacak. Daha önceden de yaptırıyorduk. Fakat maliyetler yüzünden her yıl yaptıramıyorduk. Devamı gelirse bizim için çok güzel olacak." ifadelerini kullandı.

Melisa KOZLU/BirBorsa

Etiketler