Kış gelmeden zammı geldi bile! Elinizi çabuk tutun

Son zamanlarda gelen zamlar, hazır giyim sektörüne hammadde sağlayan sektörlerde ürün fiyatlarına yansımaya başladı. Kış aylarına girmeden temel ihtiyaçlarını karşılamak isteyen vatandaşlar zamların karşısında ne yapacağını şaşırdı.

Kış gelmeden zammı geldi bile! Elinizi çabuk tutun

En son yapılan elektrik ve doğal gaz zamları hazır giyime olumsuz yansıdı. Vatandaş temel ihtiyaçlarına yeteri kadar bütçe ayıramazken, hazır giyim sektöründe artan fiyatlar karşısında kışı nasıl geçireceğini düşünüyor.

Hammadde üretimi sağlayan sektörler daha fazla enerji kullanarak üretilen ürünlere zamlar yansımaya başladı. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, konfeksiyon sektörünün yüzde 15-20 seviyesine varan maliyet artışlarıyla karşılaşacağını ve kendilerinin düşen talep nedeni ile bu artışı son ürün fiyatlarına yansıtamadıklarını belirtti.

Tekstil terbiye sektöründe yüzde 40 seviyesinde olan enerjinin maliyetler içindeki payı yüzde 50 seviyesinde artmış durumda. Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği (TTTSD) Başkanı Vehbi Canpolat ise konuyla ilgili açıklamalarında, Avrupa'da yapıldığı gibi bizim ülkemizde de sanayide kullanılan enerjiye vergi indirimi yapılması ve buna benzer desteklerin verilebileceğini vurguladı. Enerji maliyetlerinin son ürün fiyatlarına etkisi yüzde 5 seviyesinde.

Kış gelmeden zammı geldi bile! Elinizi çabuk tutun - Resim : 1

Enerji maliyetleri hazır giyim sektöründe zamlara sebep oldu

Son dönemde ısınmak için harcanan maliyetler artarken, hazır giyim sektörü de bundan olumuz etkilendi. 6 ay önce hazır giyim sektöründe enerjinin maliyetler içindeki payı yüzde 4 seviyesindeydi. Bununla beraber bu oran artık yüzde 8 seviyesine ulaştı. Enerji dışında birçok girdiler sayesinde de son 1 yıldır yüksek artışlarla karşılaştıklarını belirten TGSD Başkanı Ramazan Kaya şu açıklamalarda bulundu:

'Emek yoğun sektörümüzde işgücü maliyet artışları yüzde 100’ü aştı. Son olarak yapılan yüzde 50 doğalgaz ve elektrik zamlarından da olumsuz etkilenmeye başladı. Nitekim ana girdilerimizi sağlayan iplik-kumaş ve boya baskı sanayileri enerji yoğun sanayilerdir ve enerjideki son zamları tedarik ettiğimiz ürünlerin fiyatlarına hemen yansıttı. Hazır giyim sanayi tedarik ettiği ürünlerdeki fiyat artışları ile yüzde 15-20 arasında yeni maliyet artışları ile karşılaştı. Avrupa’daki resesyonun etkisi ile ihracat siparişlerinde azalma başlamışken artan maliyetleri ihracat satış fiyatlarına yansıtabilmek mümkün değil. TL’nin baskı altında tutulduğu, Euro/dolar paritesindeki düşüşle ihracatta yüzde 15 kayıpla karşılaştığı bir ortamda sanayimiz için üretim ve ihracat yapmak karlı olmaktan çıkmaya başladı. Endişemiz sanayimizde ihracat üretim ve istihdamda kayıpların yaşanacağı bir döneme girilmesi.'

Kış gelmeden zammı geldi bile! Elinizi çabuk tutun - Resim : 2

'Son 3-4 aydır tekstil ile alakalı talepte bir düşüş var'

En fazla en çeşitli enerji kaynaklarının en çok kullanıldığı sektör olduğunu hatırlatan TTTSD Başkanı Vehbi Canpolat, son gelen zamlar ile birlikte işletme maliyetleri içinde yüzde 40 seviyesinde olan enerji payının yüzde 50 seviyesini bulacağını vurguladı. Canpolat, bu konuyla ilgili açıklamalarında şu sözlere yer verdi:

'Buna karşılık dünyada son 3-4 aydır tekstil ile alakalı talepte bir düşüş var. En büyük alıcımız olan Avrupa’da daralma var. Bu gelişmeler ve artan maliyetler tekstil terbiye ve kumaş sektörünü anormal etkiliyor. İplikte de maliyetlerin yüzde 40’ı enerji. Burada da gene aynı şekilde dünyada çok daha ucuza enerji ve işçilik maliyeti olan ülkeler iplik yapıyorlar. Başta Özbekistan geliyor geliyor.

Eğer bir çözüm üretemezsek bunların karşısında bizim mal satma şansımız olmadığı gibi bizim ülkemizde de bu ülkelerden ciddi şekilde pamuk, iplik gelmeye devam edecek. Bu da üretimin azalması ithalatın çok hızlı şekilde artmasına yol açacak. Bu zamlardan sonra aradaki fark ciddi şekilde artacağı için ithalat da yükselecek. Türkiye’de birçok işletme kapanacak ya da kapasite düşürecek.'

Bunun ardından TTTSD Başkanı Vehbi Canpolat, gelen zamlar karşısında ürün fiyatlarını yüzde 5-10 aralığında artacağını belirterek, son üretilen ürünlerin fiyatına etkisinin ise yüzde 5 olacağının altını çizdi. Yüksek rekabet nedeni ile bunu yansıtmakta oldukça zorluk çektiklerini söyledi.

Kış gelmeden zammı geldi bile! Elinizi çabuk tutun - Resim : 3

Üretim destek bekliyor!

Avrupa'da yüksek enerji maliyetlerine karşı yapılan desteklere benzer bir uygulamanın ülkemizde de yapılmasının doğru olacağını düşünen TTTSD Başkanı Vehbi Canpolat,  “Üreticinin, sanayicinin maliyetinin düşürülmesi gerekiyor. Zaten finansmana ulaşım da problem” ifadelerine yer verdi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com