Kredi çekecekler dikkat! Faiz oranları sert düştü

Yüksek gelen enflasyonla beraber Merkez Bankası'nın yönlendirmesiyle beraber ticari kredi faizleri düştü ve son 5 haftada 9,4 puan geri çekildi.

Kredi çekecekler dikkat! Faiz oranları sert düştü

Geçtiğimiz süre içerisinde TCMB'nin sürpriz faiz indirimi ile beraber 100 baz puanlık bir düşüşün ardından TL ticari kredi faizine yönelik getirdiği ilave menkul alım zorunluluğu sonra 26 Ağustos haftasında KMH ve kurumsal kredi kartı hariç TL ticari kredi faizleri yüzde 21,98 seviyesi ile mayıs ayının ilk haftasından bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi. Bunun yanı sıra ticari kredi faizinde ağustos PPK'sı sonrasına göre 556 baz puan, temmuz PPK'sı sonrasına göre 935 baz puanlık düşüş sağlandı.

Öte yandan üst üste alınan karar ile makro ihtiyati önlemlerle uygulanan parasal sıkılaştırma sonrası mayıs ayından itibaren TL ticari kredi faizleri yükselme gösterdi. Geçtiğimiz 22 Temmuz haftasında TL ticari kredi faizleri KMH ve kurumsal kredi kartları hariç yüzde 31,33 seviyesini gördü. TCMB ticari kredi faizleri ile para politika faizi arasındaki bağlantıya dikkat çekerek azaltılması için çalışmaların yapılacağını açıklamıştı. Açıklamanın ardından 18 Ağustos'taki PPK'da politika faizi 100 baz puanlık indirim ile beraber yüzde 13 seviyesine çekildi.

Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indiriminden sonra 10 Ağustos günü ticari kredilerdeki yüzde 20 zorunlu karşılık uygulamasını yüzde 300 menkul kıymet tesisine çevirdi. Bununla beraber TL ticari kredi faizinin de Merkez Bankası tarafından açıklanan yıllık bileşik referans oranının 1.4 katın üzerinde yıllık bileşik faiz oranıyla kullandırılacak kredilerin yüzde 20'si kısmı, 1.8 katı üzerinde faizle kullandırılacak kredilerin de yüzde 90'ı kadar menkul kıymet tesisi kararı aldığını açıkladı.

Kredi çekecekler dikkat! Faiz oranları sert düştü - Resim : 1

PPK öncesi ortalama yüzde 27,64 seviyesindeydi

Bankacılık sektörü temmuz PPK'sı sonrası faizleri geri çekmeye başlamasıyla düşüş hızlandı. PPK sonrası ise ilk hafta KMH ve kurumsal kredi kartları hariç TL ticari kredi faizleri yüzde 27,64 seviyesinden yüzde 25,87 seviyesine indi. Ayrıca 26 Ağustos tarihinde ise yüzde 21,98 seviyesine düştü. PPK sonrasında TL ticari kredi faizleri 566 baz puan gerileme gösterdi. KMH ve kurumsal kredi kartı dahil TL ticari kredi faizleri de 26 Ağustos tarihinde yüzde 22,15 seviyesine indi. 

Bunun ardından PPK öncesinde yüzde 27,10 seviyesinden 495 baz puan düştü. Merkez Bankası'nın verilerine göre ise ortalama TL ticari kredi faizleri ilave menkul kıymet tutma zorunluluğunun altına gerileme yaşadı. 

TL ticari kredi büyümesinde ise ivme kaybı devam ediyor. Merkez Bankası tarafından açıklanan verilerine göre ticari krediler kurumsal kredi kartları hariç 13 haftalık yıllıklandırılmış kur etkisinden arındırılmış durumda 26 Ağustos haftasında yüzde 24,97 seviyesinde artış gösterdi. Toplam kredi büyümesi yüzde 32,27 oldu. Ayrıca TL ticari kredi faizlerinin yanı sıra 26 Ağustos haftasında tüketici kredi faizlerinde de konut hariç gerileme gözlemlendi. TL ihtiyaç kredi faizi yüzde 34,25 seviyesinden yüzde 33,92 seviyesine inerken, taşıt kredisi faizi de yüzde 27,77 seviyesinden yüzde 27,26 seviyesine indi. Konut kredi faizleri ise yüzde 18,42 seviyesinden yüzde 18,79'a çıktı. Toplam TL mevduat faizi de PPK öncesindeki yüzde 17,32 seviyesinden yüzde 16,31'e inmiş oldu.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler