Kiralar uçuşa geçti! Öğrenciler barınma krizi yaşıyor

Üniversitelerin gelecek ay açılacak olması ile beraber öğrencilerin barınma stresi de giderek artmaya başladı. Bu yıl KYK yurt başvurularının 3 - 4 kat artması beklenenler arasındayken devlet yurtlarının şehirlerdeki yetersizliği ve beraberinde fahiş kiralar barınma krizine de adeta davetiye çıkardı

Kiralar uçuşa geçti! Öğrenciler barınma krizi yaşıyor

Beslenme ve ulaşım masraflarındaki artışın yanı sıra kira ve yurt maliyetleri de eklenince üniversitede okumanın bedeli giderek artıyor. Tercih streslerini atlattıktan sonra üniversitelerin gelecek ay içerisinde açılması gerekirken yeni öğrenciler rekor kira artışları sebebi ile şimdi de barınma stresini doruklarına kadar yaşıyorlar. Üstelik bu yıl içersinde yurtlara başvuran öğrencilerin sayısı 3 - 4 kat artması bekleniyor. Özel ve devlet yurtlarının yatak kapasitelerinin ise yetersiz kalacağı konuşulanlar arasında yer alıyor. Gençlik ve Spor Bakanı olan Mehmet Kasapoğlu Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak 780 yurtta toplamda 745 bin 293  yatak kapasitesi olduğunu aktardı. 2021 yılında da bir önceki yılların iki katı oranında başvuru aldıklarını açıklamasına ekledi.
 
Bakan Kasapoğlu CHP Tekirdağ Milletvekili olan İlhami Özcan Aygun’un soru önergesine vermiş olduğu yanıtta da; “31 Ocak 2022 tarihi itibari ile yurtlarımızda bulunmak üzere toplamda 673 bin 582 öğrencimiz başvuruda bulundu. Bu öğrencilerimizin yerleştirme işlemleri de devam etmektedir.” sözlerini dile getirdi.

Kiralar uçuşa geçti! Öğrenciler barınma krizi yaşıyor

Yurt problemi giderek büyüyecek

Önerge sahibi olan Aygun ise; “Ekonomik kriz sebebi ile kira fiyatları bir hayli uçtu. Ankara’da 1 + 0 olan kiralık evler bile en az 2500 TL’den başlıyor. 2022 -  2023 eğitim döneminde önceki yıllar doğrultusunda 3 - 4 katlık bir artış yaşanacak. Yurt krizi bu nedenle tavan yapacak.” şeklinde konuştu.

 
Özel yurt fiyatları adeta el yakıyor

İktidarın yaşanan barınma krizini önleyecek hiçbir hazırlık içerisine girmediğini aktaran CHP Tekirdağ Milletvekili olan ilhamı Özcan Aygın; “Özel yurt fiyatları resmen el yakıyor. İstanbul’da Ankara’da oda fiyatları 2000 TL’nin üzerinde yer alıyor. İktidar ise yurt yapımı için ayrılmış olan hazine arazilerini rant amaçlı bir şekilde kullanıyor. Yeni yurtlar kesinlikle yapılmıyor. Geçen yıl içersinde CHP’li belediyeler bütün imkânlarını öğrencilere açarak barınma problemlerini hafifletti. 2022 -  2023 döneminde ise barınma problemi oldukça ağır bir şekilde karşımıza çıkacak.” şeklinde konuştu.

Etiketler