Kiracılar dikkat! Almanya’dan oğlum gelecek yalanına son: Eylül ayı kira artış oranı ne kadar oldu?

TÜİK tarafından açıklanan lira artış oranları 12 aylık ortalamaya göre hesaplanırken, milyonlarca kiracıyı ve ev sahiplerini yakından ilgilendiren eylül ayı kira artış oranı ne kadar oldu?

Kiracılar dikkat! Almanya’dan oğlum gelecek yalanına son: Eylül ayı kira artış oranı ne kadar oldu?

TÜİK tarafından enflasyon verileri açıklandıktan sonra eylül ayı kira artış oranları belli oldu. Hem ev sahipleri hem de kiracıları yakından ilgilendiren konulardan biri  her ayın başında açıklanan kira artış oranları oluyor.

Bununla beraber kira kontratını eylül ayında yenileyecek olan ev sahibi ve kiracılar Temmuz ayına göre 12 aylık enflasyon ortalaması oranına göre belli oluyor. Geçtiğimiz ayda ise kirada artış yüzde 49,65 olarak kaydedildi.

Kiracılar dikkat! Almanya’dan oğlum gelecek yalanına son: Eylül ayı kira artış oranı ne kadar oldu? - Resim : 1

Eylül ayı kira artış oranı belli oldu

2022 Ağustos ayına göre 12 aylık enflasyon ortalaması yüzde 54,69 olarak belirlendi. Bunun yanı sıra kira artış oranının üst sınırının da eylül ayında yüzde 54,69 olması gerekmekteydi. Böylelikle kira artış oranıyla ilgili getirilen kısıtlama nedeniyle 12 aylık enflasyon oranının yüzde 25'in üzerinde olması halinde kira zammı yüzde 25'te sınırlandırılıyor. 

Bunun yanında ağustos ayına göre 12 aylık enflasyon ortalaması yüzde 54,69 yani yüzde 25'in üzerinde gelmesi nedeniyle lira zammında eylül ayı üst sınırı yüzde 25 olacak. Örneğin 5 bin TL kira ödeyen kiracı kontratını, bu ayda 6 bin 250 liraya yenileyecek.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com