Kılıçdaroğlu CHP'li belediyelerde verilecek en düşük maaşı açıkladı

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'li belediyelerde işçiye verilebilecek en düşük ücretin 4500 lira olduğunu ve daha az ücretin ödenmeyeceğini söyledi.

Kılıçdaroğlu CHP'li belediyelerde verilecek en düşük maaşı açıkladı

Bugün peş peşe iki önemli gelişme yaşandı. Bunlardan ilki, Merkez Bankası'nın faiz indirimi, diğeri ise asgari ücret zammıydı. Merkez Bankası, faizlerin 100 baz puan indirilmesine karar kılarken, Asgari Ücret Tespit Komisyonu, en düşük net asgari ücretin 4250 TL olacağına karar verdi.  Asgari ücrette yaşanan artış yüzde 50 oranında gerçekleşirken, döviz kuru son bir yılda yüzde 100 arttı. Buna ilişkin CHP'li belediyelerde alınan zam kararı ise farklıydı. Kemal Kılıçdaroğlu, yaptığı açıklamada, CHP'li belediyelerde verilebilecek en düşük ücreti açıkladı.

CHP'li belediyelerde en düşük asgari ücret 4500 lira oldu.

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'li belediyelerde işçiye verilebilecek en düşük ücretin 4500 lira olduğunu ve daha az ücretin ödenmeyeceğini söyledi. Asgari ücret yüzde 50 zam alırken, CHP'li belediyelerde ödenen asgari ücret yüzde 60'a yakın zam aldı. Ayrıca belediyede çalışan işçiler, iş güvenliği, daha yüksek emekli maaşı ve mesai ücreti gibi çoğu işyerinde olmayan ek primlere de sahip. 

 

Resmi ve resmi olmayan enflasyon verileri ne kadar?

Resmi enflasyon TUİK tarafından açıklanırken, resmi olmayan enflasyon başka kurumlar tarafından açıklanmaktadır. Örneğin ENAG, resmi olmayan bir kurumdur fakat yine de ciddiye alınabilir. ENAG'ın açıkladığı enflasyon %58 iken, TUİK'in açıkladığı enflasyon %21 idi. Buna göre CHP'li belediyelerde yapılan zam oranı, ENAG enflasyonunu karşılarken, TUİK enflasyonunun iki katından da fazla idi. Pek çok insan, enflasyonun en az yüzde 50 olduğunu düşünüyor ve TUİK verilerine inanmıyor. Bu durumda bir güven sorunu söz konusu oluyor.

Hangisini ciddiye alacağız?

Enflasyon verileri herkes için geçerli değildir, yani herkesin enflasyonu farklıdır. TUİK, 4000'den fazla ürüne gelen zam veya indirimleri, tüketim oranına göre derleyerek enflasyonu hesaplamaktadır. Örneğin sigara tüketmeyen biri, sigara zamlarından etkilenmez ve onun enflasyonunu artırmaz, ancak aylık geliri 3000 lira olan ve günde 2 paket sigara içen biri, sigaraya 5 lira zam gelmesi halinde ( paketi 15 lira kabul edersek) zammı takiben anında yüzde 10 enflasyon yaşayacaktır. Buna rağmen, sigara içmeyen biri sigara zammından etkilenmez ve enflasyonunu artırmaz. Bu sebeple hiçbir enflasyon rakamı sizin enflasyonunuzla yüzde yüz aynı olamaz. Bu yüzden sizin hissettiğiniz enflasyon, gerçek enflasyondur. 

Yorumlar