Rusya'dan yasak geldi, bazı ürünler ithal edilemiyor!

Yalım, Rusya'nın Türkiye'den ithal ettiği 6 ürüne, insan sağlığına zararlı madde içermesi sebebiyle geçici olarak yasak getirdiğini ifade etti. 

Rusya'dan yasak geldi, bazı ürünler ithal edilemiyor!

Geçtiğimiz günlerde CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Rusya ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yalım, Rusya'nın Türkiye'den ithal ettiği 6 ürüne, insan sağlığına zararlı madde içermesi sebebiyle geçici olarak yasak getirdiğini ifade etti. 

Rusya Federasyonu, portakal, limon, nar, mandalina, üzüm, taze biber ürünlerine ithalat yasağı getirdi. Buna göre bu ürünler geçici bir süreliğine Rusya'ya ihraç edilemeyecek. İthalatın durdurulmasındaki en önemli sebep, ürünlerin insan sağlığına zararlı maddeler içermesi. Rus yetkililer, ürünlerden aldıkları numunelerde, ilgili ürünlerin insan sağlığına zararlı maddeler içerdiğini tespit etmiş. 

Rusya Tarım Bakanlığı, Türkiye'den ithal edilecek domates miktarına kota koymuştu ve Mayıs ayında ilgili kotayı  250 bin tondan 300 bin tona çıkarmıştı. Rusya Tarım Bakanlığı, tarım ürünleri içerisinde normal sınırların üzerinde tarım ilacı tespit etmesi üzerine 2019 yılında 124 ton domates geri gönderilmişti.

İthalat yasağı hangi ürünlerde geçerli?

Rusya Federasyonu geçici bir süre ile, mandalina, limon, portakal, nar, üzüm ve taze biber gibi ürünleri Türkiye'den ithal etmeyecek. Türkiye'de bu ürünleri satamayacak. Özellikle taze sebze ve meyve pazarında Rusya ile ciddi ortaklığı bulunan Türkiye, bu yaptırımdan bir miktar zarar görecek. 

Çiftçiler ne yapacak?

Ürünler tarım ilacından mütevellit yasaklanmış gibi görünüyor. Son zamanlarda artan mazot fiyatlarından şikayetçi olan çiftçilerin bir bölümü battı. Özellikle bu ürünleri ihraç eden çiftçilerde önemli oranda iflas görebiliriz. Bunların çoğu hızlı bir şekilde satılması gereken sebze ve meyveler, aksi takdirde hemencecik bozulacaktır.

Zararın boyutu ne kadar?

Zararın net boyutunu bilemeyiz, zira yasağın ne kadar süreceği hakkında öngörüde bulunma şansımız yok, fakat bahsettiğimiz 6 çeşit meyve sebze her yıl milyonlarca dolar büyüklüğünde bir pazara sahip. Bunun Türkiye ekonomisine önemli bir etkisi olmayacaktır, fakat bu ürünleri üreten çiftçiler ve tarım sektörünün bir kısmı önemli miktarda zarar görebilir. Bu ürünlerin yetiştiriciliğini yapan çiftçilerin battığını görebiliriz. 

Yasak ne kadar sürecek?

İthalat yasağının süresi ile alakalı hiçbir bilgimiz yok ve hiçbir kaynakta da bununla alakalı bir bilgi bulamadık. Bu sebeple yasağın ne kadar sürebileceğini bilmiyoruz, fakat uzun sürmemesi tek temennimiz.