Karar alındı! Tüm arabalara alkol kilidi zorunluluğu geliyor! Alkol kilidi ne demek?

Otomobillerle ilgili yeni karar alındı. En geç 2024 yılından itibaren Türkiye genelinde satışa sunulacak tüm otomobillerde alkol kilidi bulundurma zorunluluğu geliyor. Peki, Alkol Kilidi nedir?

Karar alındı! Tüm arabalara alkol kilidi zorunluluğu geliyor! Alkol kilidi ne demek?

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karar alındı. Alınan karar kapsamında otomobiller ile ilgili yeni bir yasa hazırlandı. Hazırlanan yasa kapsamında 2024 yılı itibariyle Türkiye genelinde satılacak tüm araçlarda alkol kilidi bulundurma zorunluluğu geliyor. Peki, alkol kilidi nedir? Alkol kilidi ne demek?

Her araçta olacak!

Otomobil dünyasını derinden etkileyen bir gelişme yaşandı. Resmi Gazete’de yayınlanan bu gelişme kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı imzalı bir karar yayınlandı. Yayınlanan karar kapsamında yeni otomobiller için bazı zorunluluklar geldi. Gelen zorunluluklardan biri de alkol kilidi oldu. 2024 yılında yürürlüğe girecek olan ve resmi gazete de yayınlanan "Motorlu Araçlar ve Römorkları ile Bunların Aksam, Sistem ve Ayrı Teknik Ünitelerinin Tip Onayı ve Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin İdari Şartlar Hakkında Yönetmelik, Acil Durum Şeritte Tutma Sistemlerine İlişkin Motorlu Araçların Tip Onayı Hakkında Yönetmelik, Alkol Kilidi Kurulum Ön Hazırlığına İlişkin Motorlu Araçların Tip Onayı Hakkında Yönetmelik ile Sürücü Dalgınlık ve Dikkat Uyarı Sistemine İlişkin Motorlu Araçların Tip Onayı Hakkında Yönetmelik" karar kapsamında alkol kilidi zorunluluğu geliyor. Peki, alkol kilidi nedir?

Alkol kilidi

Alkol kilidi nedir?

Avrupa başta olmak üzere bir çok ülkede aktif olarak kullanılan bu uygulama sayesinde araç üreticileri farklı sistemler ve yöntemlerle sürücüye alkol testi yapıyor. Sonucu da temiz çıkan kişi aracını çalıştırıyor. Sonucu temiz çıkmayan, alkollü çıkan ya da bu testi yapmak istemeyen kişiler ise aracı çalıştıramıyor.

Özellikle 7 Temmuz 2024 tarihinden satışa sunulacak olan araçlarda geçerli olacak olan bu otomobillerde sadece alkol kilidi değil ayrıca sürücü dalgınlık ve dikkat uyarı sistemi de bulunacak. Bu sayede trafikte güvenilirlik oranı artırılırken tüm otomobillerde yer alacak acil durum şeritte tutma sistemi sayesinde güvenilirlik artırılacak.