Kalın’dan açıklama! Ukrayna’dan tahıl gemileri ne zaman çıkacak?

Ukrayna limanlarında bekleyen özel tahıl gemilerine sonunda yüklemeler yapıldı. Gemilerin kısa süre içerisinde yola çıkması bekleniyor. Bu konu doğrultusunda Cumhurbaşkanı Sözcüsü olan İbrahim Kalın’dan ise yeni bir açıklama geldi.

Kalın’dan açıklama! Ukrayna’dan tahıl gemileri ne zaman çıkacak?

Rusya Ukrayna tarafından devam eden savaş etkileri nedeni ile uzun süredir net haberler alınamıyordu. Son dönem içerisinde tahıl ile ilgili konularda gündeme gelen Ukrayna limandaki tahıl gemileri sonunda yola çıkabilecek. Ukrayna limanında bekletilen tahıl gemilerine yeni yüklemelerin yapıldığını aktaran yetkililer gemilerin kısa süre içersinde yola çıkabileceğini aktarıyor. İlk tahıl yüklü olan geminin ise yarın sabah yola çıkması beklentiler arasında.

Cumhurbaşkanı Sözcüsü olan İbrahim Kalın konuyla ilgili açıklamalarda bulundu 

Cumhurbaşkanı Sözcüsü olan İbrahim Kalın; “Ukrayna’dan tahılları sevk edilecek olduğu gemi ile ilgili müzakereler halen daha sürüyor. İlkinin yarın sabah saatlerinde yola çıkması ihtimal bir durum olarak gözüküyor.” sözlerini dile getirdi.

Türkiye’nin girişimleri ile oluşturulmuş olan tahıl koridoru için yapılan teknik çalışmalar sonunda tamamlandı. Yapılacak ilk sevkiyatın ise idari hazırlıkları bittiği zaman başlaması beklentiler arasında.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü olan İbrahim Kalın, Ukrayna limanlarında henüz bekletilen tahıl gemileri ile ilgili yeni bir açıklama yaparak vatandaşları aydınlattı. 

Tahıl gemilerinin Odessa Limanı‘ndan çıkması için belirlenmiş bir aşamaya gelindiğini aktaran İbrahim Kalın; “Gemilere tahıl yüklendi. Yola çıkmak için her şey hazır durumda gözüküyor. Tabii ki de ufak tefek pürüzler bulunuyor. Ancak ilk geminin yarın sabah saatlerinde yola çıkabileceği konuşulanlar arasında.” dedi.

Kalın’dan açıklama! Ukrayna’dan tahıl gemileri ne zaman çıkacak?

Tahıl yüklü olan gemiler cihazlarla ve uydu ile takip edilecek

Ukrayna tahılını taşınması için görevlendirilen gemilerin 3 Ağustos tarihinde Türk karasularına ulaşması bekleyenler arasında. Sevkiyat İstanbul’da oluşturmuş olan müşterek koordinasyon merkezinden yönetilebilecek. Gemilerin takibi ise yola çıktığı andan itibaren internet uydu ve diğer muhasebe unsurları ile yapılacak. Uygun gözüken mevkilerde denetimleri görevlendirilecek.

Boş ya da tahıl bulunmayan gemilerin Ukrayna limanlarından çıkarılmasına kesinlikle izin verilmeyecek. Sinyallerini kapatan ve şeffaf bilgi vermeyen gemilerin de Türk karasularına girmesine izin verilmeyecek.

İlk etapta öncelik Afrika ülkelerine verildi

İl etapta gerçekleştiren tahıl sevkiyatında öncelik Türkiye’nin girişimi ile açlık tehlikesi altında kalan Afrika ülkelerine verildi. Durum öyle ki Odessa Limanın’dan çıkacak olan geminin Somali’ye ulaşması beklentiler arasında.

Sevkiyatın başlaması ile birlikte ton fiyatlarının düşeceği ve beraberinde Afrika’da yaşanan düzensiz göç durumunda azalmalar olacağı tahmin edilenler arasında.

Tahıl koridorunun merkezi sayesinde 50 milyon ton tüm dünya piyasalarına rahatlıkla sunulabilecek.

Sözcü Kalın, geçmiş olduğumuz günler içerisinde Bloomberg ile gerçekleştirmiş olduğu mülakatta tahıl sevkiyatı ile ilgili şu açıklamaları dile getirmişti:

Kalın Rusya, Türkiye, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler denetimi kapsamında faaliyete geçecek olan İstanbul koordinasyon merkezi ile ilgili yılsonuna kadar Ukrayna Rusya’dan toplamda 50 milyon tona kadar hesaplanmış tahılı dünya piyasasına sunabileceğini aktarmıştı.

Kalın’dan açıklama! Ukrayna’dan tahıl gemileri ne zaman çıkacak?

Anlaşma dört aylığına yapılmış olsa da uzayabilir

Sözcü Kalın; “Nasıl tahıl sevkiyatı hususunda tüm zorluklara rağmen gerçekten bu kadar önemli bir anlaşmayı yapıldıysa, aynı şekilde de barış ve ateşkes müzakerelerinin de benzer olarak bir süreç ile elde edilebileceğine yönelik tahminler yürütüyorum.” açıklamalarını dile getirmişti.

Yapılan anlaşmanın dört aylığına yapıldığını ancak iki tarafında mutabık olduğu noktada uzatabileceğini dile getiren Kalın şunları da konuşmasına eklemişti:

“Karşılıklı bir şekilde mutabakata varılarak “devam edilsin” cümlelerini dile getirilmesi yeterli sayılacak. Burada önemli olan iki ülkenin ellerindeki tahıl miktarının yıl sonuna kadar toplamda 40 ile 50 milyon ton arasında olması öngörülenler arasında. 25 -  30 milyon ton kadar Rusya’nın 20 - 25 milyon ton kadar ise Ukrayna’nın elinde tahıl ürünü olduğu tahmin edilenler arasında. Mevcut olanlar, gemilerine yüklenenler silolarda olanlar, bu yıl sonuna kadar yeniden gelecek olanlar var. Bunun yanı sıra bir de gübre bulunuyor. Odessa limanlarından bir gemi çıktığı zaman tamamen Ukraynalı vatandaşların kontrolünde onların belirlemiş olduğu rotada Karadeniz’e çıkacaktır. Her aşama doğrultusunda merkeze bilgi akımı sağlanacak. Türkiye sularına geçiş yaptıktan sonra ise gemiler izlemeye devam edilecek. İstanbul’a ulaştığı zaman belirli bir noktada durdurularak denetimi sağlanacak. Geri giden gemiler için ise de aynı prosedür işlenecek. Tahıl ürünlerinin dışında başka herhangi bir sevkiyat gerçekleştirilmeyecek.”

Etiketler