JP Morgan, Türkiye için enflasyon beklentisini yükseltti

JP Morgan, 2021 yıl sonu için enflasyon tahminlerini pozitif yönde revize etti.

JP Morgan, Türkiye için enflasyon beklentisini yükseltti

JP Morgan, TCMB Para Politikası Komitesi'nin dün 100 baz puanlık faiz indirimine giderek piyasaları şaşırtmasının ardından 2021 yıl sonu için enflasyon beklentisini yükseltti.

Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomilerdeki merkez bankalarının büyük bölümünün para politikalarını sıkılaştırdıkları ya da sıkılaştırmaya hazırlandıkları bir dönemde TCMB'den bir faiz indirimi görmenin de ilginç olduğunu aktaran JP Morgan, ''Alınan karar talep öncülüğündeki fiyat baskılarını güçlendirebilir, zayıf TL yoluyla maliyet temelli yeni baskılara sebep olabilir ve daha yüksek enflasyon bekleyişleriyle enflasyonda daha güçlü atalete yol açabilir.'' ifadelerini kullandı.

Enflasyonu düşürmek için para politikasının gevşetilmesine erken başlanmasının bir politika önceliği olmadığını belirten JP Morgan, ''Bunun sonucu olarak enflasyon beklentilerimizde ciddi yukarı yönlü güncellemeler yaptık, 2021 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 15,5'Ten yüze 16,7'ye çıkardık ve 2022 yıl sonu beklentimizi daha keskin bir şekilde revize ederek yüzde 11,5'ten yüzde 14,5'e yükselttik. Ne kadar hızlı ve şiddetli bir gevşeme olacağına bağlı olarak, bu tahminlerimiz için riskler yukarı yönlü olabilir.'' dedi.

TCMB'nin yaptığı sürprizin temel göstergelere bakarak tahminde bulunmanın zorluğunu bir kez daha net bir şekilde ortaya koyduğunu aktaran JP Morgan, bununla beraber TCMB'nin yıllık enflasyonun yüzde 20'ye yaklaşacağı ekim ayında yeni bir faiz indirimi yapmasının zor olacağını hâlâ düşünmekte olduklarının da altını çizdi.

Yılın son 2 ayında TCMB'den toplam 100 baz puan indirim beklediklerini belirten JP Morgan, bunun politika faizini yıl sonunda yüzde 17'ye getireceğine işaret etti. Mayıs ayında politika faizini yüzde 15 olarak gördüklerini de ifade eden JP Morgan, ancak risklerin faizlerde daha keskin gevşeme ve daha yüksek bir enflasyon yönünde olduğunun da altını çizdi.

Etiketler