Fitch, Türk bankalarının döviz cinsinden borçlarını değerlendirdi

Fitch: Türk bankalarının döviz cinsinden borçlarını ödeyecek likiditeleri var.

Fitch, Türk bankalarının döviz cinsinden borçlarını değerlendirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin yedi büyük bankasının, finansman piyasalarının kısa süre için kapanmaları durumunda döviz cinsinden borçlarını geri ödemek için yeterli kısa vadeli döviz likiditesine sahip olduklarını aktardı.

Bununla beraber, bankaların döviz likiditesine erişim için TCMB'ye bağımlılıklarının arttığına dikkat çelen Fitch, piyasalara erişimin uzun bir süre için kapanmasının döviz mevduatı çıkışlarıyla bir araya gelmesi durumunda bankaların döviz likiditelerinin ağır bir şekilde test edilebileceğini de vurguladı.

Fitch ayrıca şu değerlendirmeyi de yaptı:

''Bankaların piyasalarda gerilim zamanlarında döviz likiditelerini eksiksiz, tam olarak çekme kabiliyetlerinin TCMB'nin zayıf resmi döviz rezervleri üzerinde baskının artacak olması sebebiyle belirsiz olduğunu düşünüyoruz.''

Bankaların döviz likiditelerinin yarısının merkez bankasında plasman biçiminde, büyük çoğunluğu swap, olduğunu tahmin ettiklerini aktaran Fitch, geri kalan kısmı nakit ve interbank plasmanlarından, döviz cinsinden devlet menkul kıymetlerinden ve sınırlandırılmamış döviz plasmanlarından oluştuğunu tahmin ettiklerini de belirtti.

Yaptıkları analizlerin, bankaların döviz likiditelerinin kısa vadeli döviz borçlarını her koşulda karşılayabileceğini gösterdiğini ifade eden Fitch, bunun yanında durumun bankalar arasında ciddi şekilde farklılaşabildiğini de aktardı. 2021 yılının haziran sonundan itibaren döviz likiditesinin kısa vadeli borçları karşılama oranının Ziraat Bankasında yüzde 164 olduğunu belirten Fitch, Garanti BBVA'da bu oranın yüzde 631 olduğunu da ifade etti. 

Fitch, ''Bu durum, bankaların vadeli gelen kısa vadeli döviz toptan yükümlülüklerini ve en azından ılımlı bir döviz mevduatı çıkışını karşılamak için yeterli döviz likiditesine sahip olduklarını gösteriyor.'' değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler