JP Morgan, TCMB'den son bir faiz indirimi daha bekliyor

JP Morgan, TCMB'nin yeni bir faiz indiriminin daha sinyalini verdiğini savundu.

JP Morgan, TCMB'den son bir faiz indirimi daha bekliyor

TCMB Para Politikası Kurulunun dün gerçekleştirdiği toplantıda piyasadaki oynaklığı görmezden gelerek beklentiler doğrultusunda politika faizini 100 baz puan indirdiğine dikkat çeken JP Morgan, TCMB'nin yeni bir faiz indiriminin de sinyalini verdiğini öne sürdü.

''TCMB bir kez daha enflasyonda son zamanlarda yaşanan artışın ardından arz taraflı 'geçici' faktörlerin olduğunu savunarak, politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 15'e çekti.'' ifadelerine yer veren JP Morgan, ''Bu bizim beklentilerimize ve piyasanın ortak görüşüne paralel bir adım oldu. Fiyat baskısının yüksek, yıllık enflasyonun yükselişte, iç talebin güçlü ve politika kredibilitesinin kötü olduğu şu dönemde ciddi parasal gevşeme görmek ilginç oldu. Merkez Bankasının bu kararının talep öncülüğündeki fiyat baskılarının yeni maliyet temelli baskılara neden olmasından ve daha güçlü enflasyon bekleyişleri yolu ile güçlü bir enflasyon ataleti oluşturmasından endişe duyuyoruz.'' dedi.

Kısa vadede son politika adımlarını ekonomik temellere oturtmanın çok zor olduğunu da belirten JP Morgan, para politikası görünümü konusunda tahminler yapmanın daha zor bir hâle geldiğini aktardı.

TCMB'nin yüksek enflasyon için geçici arz taraflı problemleri suçladığını aktaran JP Morgan, PPK kararı sonrasında yapılan açıklamadaki ifadelerinin TCMB'nin faiz indirmelerine ara vermeden önce aralık ayında nihai bir faiz indirimi planladığına işaret ettiğini de iddia etti.

Etiketler