Piyasa dengesi nedir?

Piyasa Dengesi kavramı, Ekonomik Denge kavramından Ekonomi konusuna dayanmaktadır. İktisatta arz ve talep eğrisinin kesiştiği ve Ekonomik Denge olarak adlandırıldığı bir kavram vardır. Gelin bu kavramı hep birlikte inceleyelim.

Piyasa dengesi nedir?

Piyasa dengesi, bir malın talep edilen miktarının arz edilen miktarına eşit olması durumudur. Piyasanın dengede olması için satıcıların satmak istedikleri, veya satmayı planladıkları, miktarın fiilen sattıkları miktara ve alıcıların satın almak istedikleri veya satın almayı planladıkları miktarın, fiilen satın aldıkları miktara eşit olması gerekmektedir.

Denge kavramını bilmek için, Dengesizlik kavramını da bilmek oldukça önemlidir. Adından da anlaşılacağı gibi, denge olmadığında ya da arz ve talebin hiç eşit olmadığı ve küçük ya da büyük yüzde olarak değiştiği durum olarak adlandırılan ekonomik durum dengesizlik olarak bilinmektedir. Pazar devamlı dengesizlik içindedir ve her şirket denge düzenini sağlamak için çalışmaktadır.

Piyasa dengesi nedir? - Resim : 1

Piyasa dengesi ikiye ayrılmaktadır. Her ikisi de ekonominin genel dengesini belirlemek için incelenir ve birinin diğerine bağımlılığı vardır. Kısmi denge, belirleme ve analizin başlangıcı iken, Genel denge bir adım öndedir.

 Kısmi Piyasa Dengesi:

Burada denge, kısmen veya daha ziyade tek bir varlık, bir şirket veya bir birey olarak görülmektedir. Bir değişken her zaman bir şirket, endüstri veya müşteri olabilen tek bir birimdir. Bu tür bir denge, seçici veya kısmi bir veri aralığına dayanır. Bu tür analizler yalnızca ekonominin belirli bir sektörü için yapılır. Bu yöntem Genel Denge için başlangıç ​​görevi görür ve ekonomik faktörlerdeki değişiklikleri tahmin etmede yardımcı olmaktadır.

Genel Piyasa Dengesi:

Adından da anlaşılacağı gibi, bu, tekli varlıklar ya da birimlerle ilgilenen Kısmi Denge’nin tam tersine genel değişkenlerle ilgilenir. Bu, tüm tek birimleri tek bir büyük varlık olarak kabul eder. Doğası gereği Kısmi Dengeden daha ayrıntılı olduğundan, toplanan bilginin tabiatı gereği kısmi dengeyi takip eder. Bu denge, tüm ekonomiyi tanımlamada ve pazarın problemlerini bir bütün olarak anlamada yararlıdır. Bir ekonominin farklı bölümleri ya da varlıkları arasındaki karşılıklı ilişkileri belirlemektedir.

Etiketler