Hamsi ihracatı yılın ilk çeyreğinde 2.9 milyon dolar kazandırdı

Türkiye 2021 yılının ilk üç ayında 23 ülkeye 2.9 milyon dolarlık hamsi ihracatı gerçekleştirildi.

Hamsi ihracatı yılın ilk çeyreğinde 2.9 milyon dolar kazandırdı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği verilerinden yapılan araştırmaya göre, ocak - mart tarihleri arasında 558 ton hamsi ihraç edildi.Yapılan bu ihracattan 2 milyon 852 bin 503 dolar gelir elde edildi.Hamsi ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre miktar olarak yüzde 32 azalsada değer olarak yüzde 15 artış gösterdi.

Fransa'ya yapılan hamsi ihracatı yüzde 61 arttı.Türkiye bu dönemde 23 ülkeye hamsi ihracatı yaparken Fransa, Belçika ve ABD yapılan ihracatta ilk 3 ülke oldu.Türkiye'den yılın ilk üç ayında Fransa'ya 950 bin dolar karşılığında 148 ton hamsi ihraç edildi. Fransa'ya ihracatın miktarda yüzde 31, değerde yüzde 61 artış göstermesi dikkati çekti.Fransa'yı 841 bin 746 dolarla Belçika, 328 bin 851 dolarla Amerika Birleşik Devletleri takip etti.

Geçen yılın ocak - mart döneminden farklı olarak bu yıl Bulgaristan, Azerbaycan, Birleşik Krallık, Avustralya da hamsi ihracatı yapılan ülkelerden oldu.

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Karadeniz'in önemli ürünlerinden hamsinin ihracatında geçen yıla kıyasla miktarda düşüş yaşanmasına karşın değer bakımından artışın sürdüğünü söyledi.Bu sene zaman zaman hamsi için uygulanan av yasağının ihracata katkı sağladığını belirten Gürdoğan, şunları kaydetti:

"Tarım ve Orman Bakanlığının bu yıl aldığı karar ile 9 santimetre altındaki hamsi için dönem dönem av yasakları getirildi.Yasaklar sayesinde hamsinin istenilen boya kısmen ulaşması ihracata katkı sağlamıştır.Hamsinin sürdürülebilirliğini devam ettirmemiz gerekiyor.Yapılan bu uygulamanın önümüzdeki sezonda da devamı büyük katkı sağlayacaktır. İhracatımız için önemli bir ürün olan hamsinin sürdürülebilirliğini devam ettirmemiz gerekiyor. Bunu da alınacak tedbirlerle devam ettirebiliriz."

Etiketler