Yeni kuyumculuk düzenlemesi haksız rekabeti ortadan kaldıracak

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, yeni düzenlemeye ilişkin, "Düzenleme,kayıt dışılığın getirdiği haksız rekabeti ortadan kaldıracak ,dürüst esnafı koruyacak ve kuyum sektörüne çok önemli katkılar sağlayacak." dedi.

Yeni kuyumculuk düzenlemesi haksız rekabeti ortadan kaldıracak

Atayık, dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik'e dair değerlendirmelerde bulundu.

Yönetmeliğin hazırlanma sürecinde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve bakanlıklarla görüşmelerini her zaman sürdürdüklerini dile getiren Atayık, kuyumcu esnafı tarafından tepki gören tüm maddelerin yönetmelikten çıkarıldığını söyledi.

Atayık, "Ankara'da sektörümüzü temsilen oda olarak yaptığımız yoğun görüşmeler sonuç verdi ve oldukça olumlu bir yönetmelik ortaya çıkarıldı. Demo ürünün yasaklanması gibi dürüst esnafımızı koruyacak çalışmalarımız sonuç verdi." diye konuştu.

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemenin kayıt dışılığın ve ayar sorunlarının getirdiği haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını amaçladıklarını belirtti.Bu sayede dürüst esnafın korunmasının en büyük çıkarım olduğunu ve sektöre çok önemli katkılar sağlayacağını vurgulayan Atayık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Artık kayıtsız çalışan işletmeler yetki belgesi alabilmek için kuyumcu odaları ve ticaret odalarına kayıt yapmak zorunda.Demo ürün satışının engellenmesini sektörümüz uzun zamandır istiyordu. Yönetmelikle bunun önlenmesi çok faydalı oldu. Taslak,yönetmelikle karşılaştırıldığında daha net ve anlaşılır bir metinle karşılaştık. Değişikliler, sektörün ihtiyaçları göz önüne alınarak yapıldı." dedi.

Yeni yönetmeliğin, sadece kuyum ticareti yapan perakende satış mağazalarını kapsadığını, zamanla çözüme kavuşturulması gereken konular olabileceği için bakanlık yetkisine başvuruyu açık bırakan maddenin de bulunduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kuyumcu oda üyeliği şartı aranması dışında, meslek odalarına bir yetki verilmemiş.Aslında, Bilgi Sistemi 6 ay içinde hazırlanacak.Sistem hazır olunca buna bağlı yetki belgesi verilmesinin aynı süreçte ilerleyemeyecek.Bu nedenle bir sıkışıklık yaşanabileceği öngörümüz var.Bakanlığımız ile görüşerek, odalarımızın bu sistemi kullanarak geçiş sürecine dahil olmasını istiyoruz.Hep birlikte yetkilendirmelerin 31 Aralık 2021'e kadar yetiştirilmesini sağlamalıyız. Denetimler noktasında, değişikliğe açık bir durum var ama bakanlığımız ile bu konuyu da çözeceğimiz anlaşılıyor."

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, ayar kontrolü ve analiz yetkisinin daha önce Darphane tarafından İKO başta olmak üzere ayar evlerine verildiğini belirterek, yönetmelikle bu yetkinin tekrar Darphane bünyesine devredilmesinin ticarette çok önemli sıkıntılara ve gecikmelere sebep olabileceğini söyledi.

Bu maddenin tüm Türkiye genelinde uygulanabilirliğinin bulunmadığını savunan Atayık, şu açıklamalarda bulundu:

"Çünkü, mesleği icra eden iş yerleri üzerinde meslek odalarının 5362 sayılı kanunla kendilerine verilmiş yetkiyi kullanarak yıllardır yaptıkları denetimler söz konusudur. Bu konuda raporlamada ve analizde doğru sonuçlar almak amacıyla yapılan yatırımlar, uzman kadro istihdamı ve tüm Türkiye genelinde hizmet veren amacıyla kurulu donanımlar söz konusudur. Kıymetli madenler ve taşlar konusunda rapor ve analiz vermek üzere ayrı ayrı yetkilendirilmiş ayar evleri vardır. Ancak, her iki konuda da yetkilendirilmiş olan odamız laboratuvarıdır. Uluslararası akreditasyona sahip olan GLT laboratuvarımızın yanı sıra Çemberlitaş'ta ve Kuyumcukent'te Darphane Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş iki adet ayar evine de sahiptir. Yasaların öngördüğü tüm şartları sağlayacak şekilde donatılmış ve en önemlisi, yetkin ve deneyimli kadroları, sahip olduğu birikim ve donanımıyla her zaman, hiçbir çıkar gözetmeden, kar amacı olmadan, en doğru şekilde hizmet üretmeyi, sektör ve ülke ekonomisine olumlu katkı vermeyi amaçlamıştır." 

Bu açıklamalarının dışında tespit ettikleri 1-2 madde için bir yönetmelikte değişikliklere ihtiyaç duyulabileceğini söyleyen Atayık, bir başlangıç olarak gördükleri yönetmeliğin çok önemli bir adım olduğunu sözlerine ekledi.

Etiketler