İran ve Rusya uydu üretiminde iş birliği yapacak

İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre İran, Rusya ile beraber ortak uydu üretimi yapacak.

İran ve Rusya uydu üretiminde iş birliği yapacak

İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı İsa Zarepur, başkent Tahran'da gerçekleştirdiği basın toplantısında birtakım açıklamalarda bulundu. Bakan Zarepur, dün Rusya tarafından Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatılan "Hayyam" uydusu hakkında bilgilendirme yaptı.

Anadolu Ajansı’nın aktardığı bilgiye göre Bakan Zarepur, uydunun 500 kilometre uzaklıktaki yörüngeye yerleştiğini bildirdi. Bununla birlikte şimdiye kadar uydudan 4 defa sinyal aldıklarını dile getirerek her şeyin yolunda olduğunu aktardı.

"Rusya ile üretim hattı kuracağız"

Zarepur, uydunun Rusya tarafından İran adına üretildiğini açıkladı. Ayrıca Zarepur; “Hayyam uydusunun fırlatılması için Rusya ile 400 saatten uzun bir süre görüşme yapıldı. Bu uydunun ikinci, üçüncü ve dördüncü versiyonları için Rusya’yla beraber ortak üretim hattı kuracağız." sözlerini aktardı.

İran ve Rusya uydu üretiminde iş birliği yapacak - Resim : 1

Hayyam uydusu ile casusluk iddialarına cevap

İran Uzay Ajansı Başkanı Hasan Salariye de Hayyam uydusunun "casusluk" için kullanılacağına ilişkin iddiaların doğru olmadığını belirtti. Ayrıca Başkan Hasan Salariye; “Hayyam, doğal kaynakların yönetimi, madencilik, tarım ve çevre alanlarında kullanılmak için standartlara uygun olarak tasarlanmış ve üretilmiş bir ölçüm uydusudur." şeklinde konuştu.

Başkanı Salariye, Hayyam uydusunun maliyetinin 40 milyon dolar olduğunu ve 5 yıl boyunca faaliyette olacağını dile getirdi. İran Uzay Ajansı tarafından yapılan açıklamada, yüksek çözünürlüklü kamera ile donatılan uydunun, çevresel gözlemler için kullanılacağı ve tamamen İran'ın kontrolünde olacağı bildirilmişti. Yapılan açıklamada, uydudan toplanan bilgilerin başka hiçbir ülke tarafından erişilemeyeceği ve sadece sivil amaçlarla kullanılacağı bilgisi aktarılmıştı.