İngiltere'de ülke genelinde ev fiyatları artmayı sürdürüyor

İngiltere'de konut fiyatları, damga vergisi tatilinin sona ermesinin ve piyasada yaşanan yavaşlamanın ardından çift haneli oranlarda artmaya devam ediyor.

İngiltere'de ülke genelinde ev fiyatları artmayı sürdürüyor

Nationwide Building Society'nin yapmış olduğu araştırmaya göre, yıllık konut fiyatlarındaki artış Kasım ayında da sürerek yüzde 10 seviyelerine kadar ulaştı. Geçtiğimiz ay görülen yüzde 9.9'luk oranda görülen artışın ardından İngiltere'de konut fiyatları artışı bir rekor daha kırdı.

Nationwide'ın baş ekonomisti Robert Gardner, yeni COVID-19 varyantı Omicron'un henüz konut piyasaları üzerinde bir etkisi olmadığının altını çizerek fiyat artışlarının da Omicron varyantına piyasaların vereceği tepkiler oranında devam edeceğini belirtti.

İngiltere'de ise bir evin ortalama fiyatı Kasım ayında 252.687 Sterlin seviyelerine kadar yükselirken bu fiyat COVID-19 pandemisinin başladığı 2020'nin Mart ayı ile kıyaslandığında yüzde 15'lik bir toplam fiyat artışını gözler önünde sermekte.

İngiltere'de ülke genelinde ev fiyatları artmayı sürdürüyor - Resim : 1

Nationwide'ın baş ekonomisti Gardner : "Son aylarda konut piyasasında bazı hareketsizlik var; örneğin, konut alım-satım işlemlerinin sayısında Ekim ayında yıllık bazda neredeyse yüzde 30'luk bir düşüş gözlemlendi.'' dedi.

"Ancak, Büyük Britanya'da Eylül ayı sonunda damga vergisi tatilinin sona ermesi durumu da göz önünde bulundurulduğunda yüzde 30 oranındaki bu azalma neredeyse kaçınılmazdı ve bu durum da alıcılara ek vergi yüklerinden kaçınmak için fırsat verdi'' diyen Gradner ayrıca izin planının sona ermesinin ardından beklenilen oranlardan daha az kişinin işten çıkarılmasının piyasaya daha fazla destek sağlayabileceğini de sözlerine ekledi. İngiltere'deki konut piyasasındaki fiyat artışları ise süreceğe benziyor.

Etiketler