Japonya'nın endüstriyel üretiminde rekor artış

Japon fabrikalarındaki üretim 2018'den bu yana gördüğü en yüksek seviyeleri görürken Japonya endüstriyel üretimde rekor kırmaya devam ediyor.

Japonya'nın endüstriyel üretiminde rekor artış

Japonya'nın endüstriyel üretim faaliyeti, kritik tedarik darboğazlarının ve COVID-19'un ekonomik etkilerinin hafifletmesinin ardından üretici firmaların özverileri ve talepteki artış sayesinde, geride bıraktığımız Kasım ayında son 4 yıldır görülmemiş bir ivme ile artış gösterdi.

Rekor seviyedeki üretim çıktısı artışına rağmen üreticiler, hammadde konusunda yaşanmakta olan kıtlığın yanı sıra dağıtım maliyetlerinin de son 13 yılın en yüksek seviyesini görmesinden dolayı maliyet baskılarının devam ettiğini söylüyor.

Jibun Bank Japonya İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Kasım ayında mevsimsellikten arındırılmış olarak incelendiğinde yüzde 54.5'e yükselerek Ocak 2018'den bu yana görmüş olduğu en hızlı yükselişi kaydetti. Önceki aylarda yüzde 53.2 ve 54.2 gibi rekor oranlarda artış gösteren değer aynı zamanda imalat faaliyetlerinde yılın 10. ayı için büyüme oranını da göstermekte.

IHS Markit ekonomisti Usamah Bhatti, "Japon imalat sektörü dördüncü çeyreğin ortalarında çalışma koşullarında bir iyileşme kaydetmeye devam etti'' dedi.

Bhatti ayrıca, üretici firmaların tedarik sorunlarında dikkat çekerken aynı zamanda artan lojistik fiyatlarına da değindi. Tedarik sürelerinde yaşanan gecikmelerin ve tedarik zincirinde yaşanan aksaklıkların sektördeki üretim faaliyetlerini olumsuz etkilediğine de değindi.

Etiketler