IMF Başkanı, ABD enflasyonunda uzun vadede artış riski görüyor

IMF Başkanı Georgieva, ABD'de faiz oranlarında tahmin edilenden erken bir artışı gerektirebilecek uzun süre enflasyon artışı riskinin ortaya çıkabileceği konusunda uyardı.

IMF Başkanı, ABD enflasyonunda uzun vadede artış riski görüyor

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, ABD'de daha fazla mali desteğin uygulamaya konmasının enflasyonist baskıları çoğaltacağını belirtti. Ayrıca faiz oranlarında tahmin edilenden erken bir artışı gerektirebilecek uzun süre enflasyon artışı riskinin ortaya çıkabileceği konusunda uyardı.

Georgieva şu sözleri ekledi:

''Aralarında ABD'nin de olduğu büyük gelişmiş ekonomilerde daha fazla mali destek, daha genele yaygın genişlemeye faydalı olabilir. Ayrıca enflasyonist baskıları daha da destekleyebilir.''

ABD ekonomisinin Kovid-19 pandemi sürecinde hızlı bir şekilde toparlanmasından, büyümenin 2021 yılında yüzde 7 olacağının beklenmesinden, artan ticaret yoluyla birçok ülkenin fayda sağlayacağını aktaran Georgieva, ''Yalnızca artan enflasyon beklenenden daha uzun süreli olabilir.'' ifadelerini kullandı.

Georgieva, ABD'de faiz oranlarının yükseltilmesi durumunda bunun global finansal koşullarda keskin bir sıkılaşmaya ve gelişmekte olan ekonomilerden ciddi sermaye çıkışlarına neden olabileceğinin de altını çizdi.

Konuşmasında G20 ülkelerine yüksek riskli kesimlerin aşılanmalarına hız kazandırmak için acil eylem çağrısını yineleyen Georgieva, aşıya herkesin erişimini hızlandırmak için adım atmanın önümüzdeki 6 ayda dünya çapında 500 bin yaşamı kurtarabileceğini de vurguladı.

Etiketler