İkinci el otoda 6 ay ve 6 bin km sınırlamasında şok gelişme!

Ticaret Bakanlığı tarafından ikinci el otomotiv satışında 6 ay ve 6 bin kilometre sınırlamasına ilişkin yeni gelişmeler açıklandı.

İkinci el otoda 6 ay ve 6 bin km sınırlamasında şok gelişme!

Geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanlığı tarafından getirilen ikinci el otomotiv sektöründe 6 ay ve 6 kilometre sınırlaması getirilmişti. Söz konusu satışlar hakkında yeni bir düzenleme getirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, '6 ay 6 bin kilometre' kuralının tek istisnası, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler adına 16 Ağustos 2022 tarihinden önce tescil edilen otomobil ve arazi taşıtlarının kişiler tarafından 15 Eylül 2022 tarihine kadar pazarlanması ve bir defaya mahsus satış şartı bulunuyor. 

İkinci el otoda 6 ay ve 6 bin km sınırlamasında şok gelişme! - Resim : 1

İkinci el otomotiv satışlarında 6 ay 6 kilometre şartına süre kısıtlaması getirildi

Yapılan açıklamaya göre, yetki belgesinin bulunup bulunmadığına bakılmaksızın ticari faaliyeti kapsayan durumlarda otomobil ve arazi satışı yapan kişiler bu düzenlemeyle 15 Eylül 2022'den itibaren Ticaret Bakanlığı tarafından denetlenecek. Denetlemelere uymayan kişilere idari para cezası uygulanacak.

Ekspertiz raporu alma yetkisi yok!

İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle uğraşanların ekspertiz raporu alma ve bu raporu notere ibraz etme yetkisi bulunmuyor. Bununla beraber yeterli belgesi olsun veya olmasın arazi satışı yapan kişilerin, her satış üzerinden en faz 3 gün önce ekspertiz raporu alma ve noter satışı sırasında ibraz etme yetkisi yoktur. Yükümlülüğü yerine getirmeyenler para cezasına tabi tutulacaktır.

Noterin, satış sırasında aracın kilometresinin belirtilmesi zorunludur. Noterin, satış sırasında ekspertiz raporunda kilometre bilgisine yer verme yetkisi yoktur. Bununla beraber  satış gerçekleştirilirken notere ekspertiz raporu verilmelidir. Aksi halde alıcı ve satıcının satışı gerçekleştirilecek aracın kilometresine dair beyanı olamaz.

İkinci el otoda 6 ay ve 6 bin km sınırlamasında şok gelişme! - Resim : 2

Ticaret Bakanlığı yakından takip edecek

Gerçekleştirilen satış verileri Türkiye Noter Birliği tarafından her gün Ticaret Bakanlığının Bilgi Sistemlerine aktarılmakta. Veriler üzerinden sıkı takip ve kontrol sağlanmaktadır. Yapılan açıklamalardan satışı gerçekleştirilen araçların bilgileri her gün Ticaret Bakanlığı tarafından denetlemeye tutulacak. 15 Eylül 2022'den itibaren noterde satışı yapılan tüm araçların ilk tescil tarihleri de Ticaret Bakanlığı ile paylaşılacak. Bununla beraber ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay geçmeden satışı yapılan araçlar kolaylıkla tespit edilecektir.

İkinci el otoda 6 ay ve 6 bin km sınırlamasında şok gelişme! - Resim : 3

İş yerleri saha denetimine hazır olsun!

Aracı ikinci el otomotiv sitelerinin pazarlama faaliyetleri kontrole tabi tutulacaktır. Yapılan ilk düzenlemeye göre ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay 6 kilometreyi geçmeyen araçların satışının yasaklanmasıyla, geçiş süreci için son tarih 15 Eylül 2022 tarihinden itibaren ilan siteleri üzerinden otomobil satış ilanları yakından takip edilecek ve uymadığı takdirde idari para cezası uygulanacak.

15 eylül 2022 tarihinden itibaren pazarlama faaliyetleri saha denetimine tabi tutulacak. Belirtilen tarihten sonra Türkiye'nin her ilinde Ticaret İl Müdürlükleri kapsamında işletme yerleri denetlenecek. İş yerlerinin 6 ay 6 bin kilometre şartına uymadan satışı gerçekleştirilen araçlar üzerinden idari para cezası uygulanacaktır. 

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler