İkinci el araçlarda “ÖTV” durgunluğu

Son günler içersinde gündemdeki yerini koruyan ÖTV indirimi beklentisi resmen ikinci el araç piyasasını durgunluğa doğru itti. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı olan Aydın Erkoç, ÖTV indirimi beklentisinin piyasayı oldukça olumsuz yönde etkilediğini aktardı.

İkinci el araçlarda “ÖTV” durgunluğu

Erkoç; “Maliyet artışları arz talep dengesinde yaşanan sıkıntılar ve döviz kurunun dalgalı seyri sektöre olumsuz yönde etkilerken otomobil sahibi olmayı da bir hayli zorlaştırdı.  Yaz aylarının gelmesi ve beraberinde bayramında yaklaşması ile birlikte sektörün hareketli günler geçirmesi söz konusu oldu. Lakin şu an piyasa öyle bir durumda ki durma noktasında geldi.” sözlerini iletti.
 
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı olan Aydın Erkoç, ikinci el araç piyasası kapsamında son gelişmeleri değerlendirdi. Çip krizi nedeni ile üretimde yaşanmış olan aksamaların ve beraberinde lojistik problemlerinin yanı sıra son günler içerisinde gündemde büyük bir etki yaratan ÖTV indirimi beklentisinde piyasayı bir hayli olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Erkoç, yaşanan bu belirsizliğin sektör içerisinde güvensiz bir ortam oluşturduğuna da dikkat çekti. Bu durum sebebi ile satışların adeta durma noktasına geldiğini açıkladı.
 
Türkiye istatistik Kurumu yayınlanmış verilerine göre 2022 yılının ocak ve haziran arası döneminde geçen senenin ilk altı ayı doğrultusunda pazarda yüzdelik olarak 35 oranına yakın yukarı yönlü bir değişim yaşandı.
 
Bu duruma göre 2021 yılının ilk altı ayı içerisinde 2 milyon 347 bin 440 adet olarak gerçekleştirilmiş onun ikinci el pazarı bu yılın aynı dönem içerisinde 3 milyon 166 bin 964 adet olarak gerçekleştirildi. 2021 yılının haziran ayı içerisinde 575 bin 335 adet araç el değiştirmişken bu rakam 2022 yılının aynı ayı doğrultusunda 710 bin 88 adet olarak tespit edildi.
 
Yaz aylarının gelmesi ve beraberinde bayramın yaklaşması ile sektörün hareketli günler geçirdiğini aktaran Erkoç; “Lakin şu an piyasa durma noktasına gelmiş durumda. Sektörde oldukça durağan günler yaşıyoruz.” sözlerini dile getirdi.

İkinci el araçlarda “ÖTV” durgunluğu

“ÖTV indirimini beklemiyoruz”

Sektörü oldukça olumsuz yönde etkileyen ve fiyat artışlarına neden olan bir çok etmen olduğunun altını çizen Erkoç; “Maliyet artışları döviz kurunun dalgalı bir şekilde seyrini ve doğal olarak da arz talep dengesinde yaşanan problemler sektörü oldukça olumsuz etkilerken, vatandaşlarımızın otomobil sahibi olmasının da bir hayli zorlaştırdı. Pandemi nedeni ile yaşanan büyük çip krizi ve lojistik sıkıntısı da halen daha devam ediyor. Piyasaya araç girişinin olmasının yanı sıra stokçuluk yapılması da fiyatları arttıran etmenler arasında yer alıyor. Bu problemlerin yanı sıra son dönem içerisinde gündeme damgasını vuran ÖTV indirimi söylentileri de tüketicilerin beklemede kalmasına neden oldu. Günümüz koşulları kapsamında kısa vadede ÖTV indirimi yapılacağı ya da fiyatların düşüşe geçeceğini düşünmüyoruz.” şeklinde konuştu.

“Fiyatlar denetim yapılmamasından kaynaklı artıyor”

Erkoç temmuz ayı itibari ile yetki belgesinin de zorunlu olduğunu aktararak, ikinci el araç sektöründeki belirli sorunların giderilmesi için yönetmeliğin bir an önce uygulanması gerektiğini aktardı. Aydın Erkoç; “İkinci el ticaretine yönelik olan düzenleme uygulanmaya başladığı taktirde devletin vergi kaybının ve beraberinde tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilecektir. Denetimleri düzenli bir şekilde yapılmaması fiyatların artmasına neden oluyor. Meslekle kesinlikle alakası olmayan kişiler hiçbir vergi ödemeden yeni araç alıp satabiliyorlar. Bu durumda piyasanın fiyat dengesini bir hayli bozuyor. Bunun yanı sıra yurtdışından bazı firmaların da sermaye ile ülkemize dahil olarak piyasadaki bütün araçları toplayıp stokçulu yapması da fiyat artışlarındaki büyük bir etken olarak karşımıza çıkıyor.” sözlerini dile getirdi.
 

“İkinci elde geçici ithalat bir çözüm olabilir”

Enflasyondaki artış ve beraberinde piyasada yaşanan sıkıntıların fiyatın yükselmesine neden olduğunu vurgulayan Erkoç; “Geçmiş yıllar içerisinde ikinci el araç ithalatına izin verildi. Bütün vergilerin olması koşulu ile yerli üretimi etkilemeyecek bir şekilde tekrar hayata geçirilecek olan bu uygulama ile piyasaya araç girişi olacağı için fiyatların bir noktada stabil kalması, hatta geri gelmesi mümkün olabilecekler arasında olacaktır. Tek seferlik olarak üç yaşa kadar belli koşullar ile hayata geçirilecek olan ikinci el araç ithalatı araç tedarik problemini ortadan kaldıracağı nedeni ile piyasayı bir hayli rahatlatacaktır.” önerisinde bulundu.

Etiketler