Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan 'vergi gelirleri' açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi gelirlerine ait tahsilat/tahakkuk niceliklerinin düştüğü ve vergi gelirlerinin bütçedeki payının azaldığı belirtilen iddiaları yalanladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan 'vergi gelirleri' açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi gelirlerine ait tahsilat/tahakkuk niceliklerinin düştüğü ve vergi gelirlerinin bütçedeki payının azaldığı belirtilen iddiaları yalanladı. Bunun ardından bakanlık, "2021’de ocak-haziran döneminde cari yıl tahsilat/tahakkuk oranı yüzde 87,6 iken, 2022’nin ocak-haziran döneminde bu oranın yüzde 90,9’a çıktığı ve 3,3 puan yükseliş yaşandığı görülmektedir." açıklamasında bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından gerçekleşen yazılı açıklamada, son dönemlerde vergi gelirlerine ait tahsilat/tahakkuk niceliklerinin düştüğü ve vergi gelirlerinin bütçedeki payının azaldığı konusunda haberler yapıldığı belirtildi. Ardından; "Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla konuyla ilgili birtakım açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür. Mevcut mevzuat gereğince, genel bütçe vergi gelirlerine ait tahakkuk ve tahsilat tutarları; önceki senelerden gelen tahakkukları ve yine geçmiş senelere ait tahsilatları da barındıracak biçimde kümülatif olarak izah edilmektedir. Bu durumda geçmişten gelen alacaklar her sene tahakkuk tutarlarına eklenmektedir. Ayrıca tahsil edilen tutarlar ile kıyaslama yapıldığında oranlar düşük görünmektedir. Halbuki her seneyi geçmişten bağımsız değerlendirip, o senede tahakkuk eden alacakları yine aynı senede tahsil edilen alacaklara oranladığımızda gerçek tahsilat performansına ulaşılması mümkün olacaktır." açıklaması yapıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan 'vergi gelirleri' açıklaması - Resim : 1

Bakanlıktan iddialara ilişkin verilen cevap

Bakanlık bu iddialara tablo ile yanıt vererek, paylaşılan tabloda ilgili senede tahakkuk eden ve yine ilgili senede tahsil edilen vergi gelirlerine ait Cari Yıl Tahakkuk ve Tahsilat oranlarının bulunduğu belirtildi. Bunun ardından şu ifadelere yer verildi:

"Bahsi geçen tabloya bakıldığında; son dönemlerde vergi gelirlerinin cari yıl tahsilat/tahakkuk oranlarının yüzde 90 civarında gerçekleştiği görülüyor. 2021’de ocak-haziran aralığında cari yıl tahsilat/tahakkuk oranı yüzde 87,6 iken, 2022’nin aynı zaman aralığında bu oranın yüzde 90,9’a çıktığı görülüyor. Böylece 3,3 puan artış söz konusu olduğu anlaşılıyor. Görüldüğü gibi, vergi gelirleri tahsilat/tahakkuk oranlarına ait gerçek tahsilat performansı seneler boyunca istikrarlı ve yüksek bir seyir izlemektedir. 2022’nin ilk 6 aylık döneminde ise 2021 yılının ilk 6 aylık dönemine göre ciddi bir artış yaşandığı görülmektedir. Öte yandan, kamu giderlerinin en sağlıklı ve sürdürülebilir kaynağı olan vergi gelirlerinin bütçe gelirleri içerisindeki payında da herhangi bir azalma mevcut değildir. Sonuç olarak, 2019’da vergi gelirlerinin bütçe gelirleri içerisindeki payı yüzde 77 iken bu oranlar 2020 ve 2021’de sırasıyla yüzde 81 ve yüzde 83,1 oranında artarak ilerlemiştir. 2022 yılı Revize Bütçede de bu oranın yüzde 85,6 oranında büyümesi öngörülmektedir."

Etiketler