Dikkatler ABD enflasyonuna çevrildi

Tüm dikkatler bugün açıklanacak ABD temmuz ayı tüketici enflasyonu verisine çevrildi. Enflasyonun frene basması beklenirken kritik verinin Fed'in faiz yükselişine dair belirti vermesi beklenmektedir.

Dikkatler ABD enflasyonuna çevrildi

Fed'in kararını etkilemesi sebebi ile büyük önem taşıyan ABD enflasyon verisi için geri sayım başlamış bulunmakta. ABD'de bugün açıklanacak olan tüketici enflasyonu (TÜFE) verisi piyasaların merkezinde. Bugün saat 15:30'da açıklanacak olan temmuz ayı enflasyon verisi öncesi yatırımcılar dikkatli bir yol izlerken, borsalar ise düşük doğrultuda ilerledi. Temmuz ayı ABD tüketici enflasyon oranları bugün açıklanırken, üretici enflasyonu ise 11 Ağustos 2022 perşembe günü yayımlanacak.

Geçen haftalarda istihdamın beklenen oranların üstünde ilerliyor olmasına karşın ABD temmuz enflasyonunun frene basması beklenmektedir. Üstelik açıklanacak olan verinin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası sıkılaşma düşüncelerine yol göstermesi bekleniyor.

Fed'in olası politika adımlarına dair belirsizlikler azalacak

Piyasada, 12 aylık TÜFE'nin yüzde 9,1'den yüzde , 8,7'ye düşeceği umuluyor. Geçen hafta açıklanmış olan işgücü piyasası verilerinin beklenilenin üzerinde olduğu için Fed'in enflasyon ile mücadelede ciddi adımlar atma seyrine devam edebileceği ifade edilmişti. Bugün açıklanacak olan verilerden sonra Fed'in muhtemel politika adımlarına dair belirsizlikler azalacaktır.

Enflasyonun beklentilerin üzerinde çıkması sonucunda Fed'in sıkı para politikası girişimlerine dair beklentileri çoğaltacaktır. Fakat verilen aksi halde gelmesi sonucunda Fed'in faiz artışlarında yavaşlamaya gireceği açısındaki varsayımların piyasa tarafından fiyatlandırılması beklenecektir.

Para piyasalarında şu anlık Fed'in politikayla ilişkin fiyatlandırmasında değişiklik görülmemektedir. Bankanın ise eylül toplantısında yüzde 68 olasılıkla 75 baz puan faiz artmasına ilişkin beklentiler devam etmektedir.

Kritik veri öncesi piyasaların son durumu şu şekildedir:

Dolar

Bugün açıklanacak olan ABD enflasyon verisinin öncesinde dolar, yatay seyretti. Euro/dolar paritesi ise 1,0208 doğrultusunda seyretti.

Altın

Fed faiz artırım hızının etkilemesi beklenen ABD verisi öncesinde güçsüzleşen dolardan bulduğu dayanak ile yaklaşık olarak bir ayın zirvesi doğrultusunda ilerledi.

Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0,3 gerileme ile 1788 doğrultusunda iken dün değerli metal 1800,28 dolarla 5 Temmuz'dan itibaren en yüksek seviye seyir etmişti.

Borsa

Dün yurt içinde gözlemlenen en yükse seviye rekorunu 2 bin 807,21 puana geliştiren BIST 100 endeksi, bu aşamadan gelen satışlar ile düşüşe geçmiş olup günün bir önceki kapanışın yüzde 0,35 altında, 2 bin 785,16 puandan tamamladı.

Etiketler