Halka arzda oransal dağıtım nedir?

Borsada yeni halka arz edilecek şirketlerin farklı talep toplama yöntemleri vardır. Bunlardan biri de oransal dağıtım yöntemidir. Peki oransal dağıtım yöntemi nedir?

Halka arzda oransal dağıtım nedir?

Halka arzda oransal dağıtım yöntemi

Halka arzda oransal dağıtım yöntemi, hisselerini dağıtan şirket ile ilgilidir. Bazı şirketler eşit dağıtım ile borsaya girer. Bazıları da oransal dağıtım ile borsaya giriş yapar. Böylece yatırımcı da kendisine karşı gelen bu süreçler arasındaki farka göre yatırımlarını gerçekleştirmiş olur.

Şirketler bireysel yatırımcılara halka arzda oransal dağıtım yöntemine ilişkin talep sunarlar. Kimi şirketler bunu kurumsal yatırımcıya veya bireysel yatırımcıya sunarlar. Bu çeşitliliğin olması borsanın da işlevsel süreçlerini bir adım daha ön plana çıkarır. Böylelikle borsa kârına yönelik kapsamlı ve sistemli çalışmalarla yatırımcı kendine uygun alanda yatırımını sağlamış olur. 

Halka arzda oransal dağıtım ne demek?

Halka arzda oransal dağıtım yöntemini benimsemiş olan ve tüm yatırımcıları bireysel olan bir şirketi inceleyecek olursak; bir şirket, oran açısından bir tane lotu x20 TL üzerinden dağıtacağını açıkladığında talep toplamaya başlar. Başvurular gelir ve herkes kendi bütçesine uygun olarak başvuru yaparlar. Bazıları 1000 TL'lik başvuru yaparken bazıları 50 bin TL'lik başvuruda bulunur. 

Halka arz oransal dağıtım talepleri kapanır. Şirket toplam hissesini talep sayısına böler ve bir oran hesaplamasını yapar. Talep eden herkese bölünen ve bulunan bu yüzdelik dilim kadar da hisse verilir. Bu orandan fazlası verilemez. Borsada oransal dağıtımdan böylece herkes oran bazlı eşitlikten faydalanmış olur. Talep eden herkesin yararlanması için böyle bir yol izlenmiştir.

Etiketler