Görülmemiş uygulama: İklim vergisi

Yeni Zelanda'nın en yoğun nüfuslu şehirleri arasında başı çeken Auckland, sakinleri iç dünyada ilk kez uygulanacak olan iklim vergisi planı açıklandı.

Görülmemiş uygulama: İklim vergisi

Avusturalya'daki Güney Pasifik adalarında yer almakta olan Yeni Zelanda’nın en yoğun nüfuslu şehirlerinden biri olan Auckland, iklim değişikliğine bağlı nedenlerden dolayı aldığı yeni kararı açıkladı.

Auckalnd Belediye başkanı Phil Goff'un yapmış olduğu açıklamada, Auckland şehrinde yaşamakta olan ev sahiplerinin şehrin altyapısında yapılacak olan geliştirmeler ve karbon tüketiminin azaltılması amacıyla kurulmuş olan bir milyar dolarlık iklim fonuna katkı sağlaması amacıyla haftada ortalama bir Yeni Zelanda dolarından biraz daha fazla bir miktarda vergilendirileceğini kaydetti.

Vergilendirmelerle sağlanacak 1 milyar dolarlık fon ile şehrin daha da ağaçlandırılacağı ve toplu taşıma araçları tarafından yapılmakta olan karbon salınımını azalmak amacıyla toplu taşıma araçlarının da değiştirileceği konusunda açıklamalarda bulunuldu. Bütün bunların yanında Yeni Zelanda'nın en büyük şehirlerinden birisi olan Auckland'in halkı aynı zamanda dünyada iklim vergisi ile vergilendirilen ilk topluluk olarak da tarihe geçecek. 

Yeni fon ile özellikle Auckland'ın toplu taşımadan kaynaklanan emisyonlarının yüzde 21'ini oluşturan feribot filosunu karbon üreten taşıtlar yerine yeşil enerji ile çalışan feribotlar ile değiştirilmesi, şehrin toplu taşıma ağlarında kullanılan ve yüksek karbon emisyonu oluşturan toplu taşıma araçlarının yeşil enerji ile çalışan toplu taşıma araçlarıyla değiştirilmesi. Şehir dışında ve içerisinde daha çok yeşil alan yaratılması ve şehir içerisinde karbon emisyonu sıfır değerinde olan bisiklet tarzı araçlar kullanmakta olan vatandaşlar için bisiklet yolları ağlarının geliştirilmesi gibi yeşil yatırımlar amacıyla kullanılacak.

Auckland sakinleri ise getirilen vergi konusunda herhangi bir şikayette bulunmamakta aksine yeşil alanların arttırılması ve bisiklet parkurlarının geliştirilmesi gibi yatırımları ise desteklemekte.

Etiketler