Forfaiting nedir?

Forfaiting, genellikle yatırım mallarının ihracatından doğan ve belirli bir ödeme planına göre tahsil edilebilecek alacakların bir finansman kuruluşu tarafından satın alınmasına verilen isimdir. Forfaiting işleminin tanımına, taraflarına, faydalarına ve risklerine gelin hep birlikte göz atalım.

Forfaiting nedir?

Forfaiting, yatırım yapılmış herhangi ürün ya da ürünlerin üzerinde ihracat oranına göre tespit edilmekte olan bir ödeme periyodunda ödemesi yapılacak şekilde doğrudan bir aracı finansman kuruluş ya da banka tarafınca satın alınması işlemine verilen isimdir.

Forfaiting işleminde yatırım yapılmış olan ürün veya ürünleri satın olacak olan kurum veya banka ise forfaiter olarak tanımlanmaktadır ayrıca ürünleri satıcısı olan kuruluşa ise Forfaitist olarak tanımlanmaktadır.

Dış ticaret gerçekleştirilirken işlemlerin yavaş ilerlemesinden ve vade sürelerinden doğan zaman sıkıntısından dolayı forfaiting işleminde esas amaç zaman tasarrufudur diyebiliriz. Forfaiting sayesinde ihracat yapmakta olan kişi kısa vade içerisinde ürünlerine alıcı bulabilmektedir.

İhracat yapmakta olan firmalar, forfaiting işlemi sayesinde ticaret esnasında mevcut bulunan bir çok riskten de kurtulmuş olur. Bu riskler genellikle yurtdışındaki firmalarla gerçekleştirilmekte olan ticari faaliyetlerde bulunan temel riskler olarak tanımlanabilir. Temel risklerin ilk akla gelenlerini ise; döviz kur riski, faiz oranı ya da ticari anlaşmazlıklar gibi risk tanımlanabilecek durumlardır.

 Forfaiting nedir? - Resim : 1

Forfaiting işlemini gerçekleştiren taraflar kimlerdir?

- Forfaitist, doğrudan ihracat yapmakta olan firmadır ve hakkını devreden kişi veya kurum olarak tanımlanmaktadır.

- Forfaiting işleminde garanti vermekte olan garantör bankaya aval adı verilmektedir.

- İthalatçı işletme ve alacaklının tüm haklarını satın alan ve forfaiter adı verilen bir alacaklı kurum bulunmaktadır.

Forfaiting işleminin satıcıya sunduğu avantajlar nelerdir?

Satıcı kurum veya kuruluşun kredi değerliliği oranı yükselişe geçer. Aynı zamanda çoğu zaman satıcı kurum veya kuruluş  yüzde 100 oranında finansman sağlayarak forfaiting işleminden kazançlı çıkan taraf olacaktır.

Bu kazancın yanı sıra forfaiting işlemi yapmakta olan kurum veya kuruluş ticaret yapılmakta olan ülkenin ekonomik koşullarından  kur, faiz oranları ya da ticari faizlerle ilgili sigorta masrafları gibi ek masrafların tamamından kurtulacaktır.

Forfaiting işlemleri genel olarak gizli bir şekilde yürütüldüğünden dolayı satıcı konumunda bulunan kurum, bu gizliliğin avantajlarından faydalanarak bu noktada birçok imkana da sahip olmuş olur.

Forfaiting yapan işletme bürokratik süreçlerden uzaklaşacağı gibi alacaklarından kaynaklanan bütün muhasebe işlemlerinden de kurtulmuş olur. Bunların dışında forfaiting, nakit girişi dışında peşin alışlar sayesinde de nakit iskontolundan faydalanma noktasında da satıcı kuruma yardımcı olmaktadır.

Forfaiting nedir? - Resim : 2

Forfaiting işleminin riskleri nelerdir?

Ekonomik kalkınma düzeyi açısından gelişmemiş olan ülkelerde borçlu durumda bulunmak, politik riskleri de beraberinde getiren bir durum olarak öne çıkmaktadır. Bundan dolayı bu tarz ülkelerde yapılmakta olan forfaiting işleminin riski yüksektir diyebiliriz.

Forfaiting işleminde bulunan bir diğer risk ise transfer riski olarak öne çıkmaktadır. Borçlu durumda bulunan kişi veya kurum, borç ödemesini gerçekleştirdiği anda tahsil süreci boyunca bulunulan ülke tarafından uygulanmakta olan kambiyo vergisi ya da döviz değişkenliği ve kaynak yetersizliği nedeniyle transferin tam olarak doğru zamanda yapılamaması riskler arasındadır.

Ayrıca forfaiting işleminde döviz kuru riski de mevcuttur. Bu durumda başka ülkelerin para birimleri üzerinde sözleşme yapılmış olması durumu haricinde kurlarda yaşanmakta olan ani dalgalanmalardan dolayı satıcıyı zarara uğratması durumu söz konusu olabilmektedir. Bu risk döviz kuru riski olarak adlandırılmaktadır.

Faiz oranlarıyla ile ilgili olan riskler ise; faiz oranlarında dalgalanmaların sık yaşanması sonucunda forfait işlemlerinde borçlu durumda olanlar, forfaiter ile ilgili ya riski arttırır ya da riski azaltırlar. Bu nedenle faiz oranı da forfaiting işlemlerinde görülen önemli risklerden biri olarak ön plana çıkmaktadır.

Etiketler