Foreign Policy'den dikkat çeken analiz: "Türkiye uzayan savaşta çok büyük oyuncu"

Foreign Policy dergisi, Türkiye hakkında bir analiz yayınladı. Söz konusu analizde Türkiye'nin Rus-Ukrayna savaşı esnasında uyguladığı diplomasi trafiğinden övgü ile anıldı.

Foreign Policy'den dikkat çeken analiz: "Türkiye uzayan savaşta çok büyük oyuncu"

ABD'ye bağlı olan Washington merkezli Foreign Policy dergisi, Türkiye ile ilgili analiz bir yayınladı. Bu analizde, Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşı hakkında yürüttüğü diplomasi trafiğinden övgüyle bahsedildi. Ayrıca "Türkiye Batı'ya ders veriyor." şeklinde çarpıcı bir analiz yapıldı. Bununla birlikte dergide Türkiye'nin, uzayan savaşta büyük bir oyuncu olarak ortaya çıktığı hakkında bilgilere yer verildi.

Foreign Policy analizi

"Türkiye Batı'ya Ders Veriyor"

Dergide, Ankara'nın, Ukrayna ile güvenlikten Rusya ile enerji ortaklığına ve Kiev ile Moskova arasında diplomatik arabuluculuk yapmaya kadar pek çok cephede bulunduğuna değinildi. Analizde, Ukrayna limanlarından tahıl sevkiyatını, Türkiye'nin diplomasisinin kolaylaştırdığına yer verildi. Ayrıca; "Ankara'nın tutumu, Rusya ile nasıl başa çıkılacağı hususunda Batı'ya dersler veriyor.

Türkiye, NATO güvenlik bloğunun hayati öneme sahip bir üyesi. Fakat Amerikalı ve Avrupalı ortaklarının pozisyonundan bağımsız olarak ve bazen bunlara karşı hareket eden bir üye." analizlerine yer verildi.

"Ukrayna'ya silah sağladı, Rusya'ya yaptırımlara katılmadı"

Analizde, Ankara'nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde bölgesel bir güç olarak konumunu güçlendirdiği belirtildi. Bunun ardından şu ifadelere yer verildi: "Türkiye, Ukrayna'ya önemli miktarda silah sağladı. Fakat Batı'nın Rusya'ya yaptırımlarına katılmadı. Ankara, NATO'nun vazgeçilmez bir üyesi olmaya devam ediyor."

Türkiye, Rusya'ya yapılan yaptırımlara katılmazken, NATO'nun Ukrayna'ya güvenlik desteği sağlama hususundaki tutumunu geniş ölçüde destekledi. Ankara, PKK hakkındaki problemler sebebiyle askeri bloğun İsveç ve Finlandiya'ya doğru genişlemesini aylarca engelledi. Bu tutum, Türkiye'nin kendi ulusal çıkarlarına öncelik verme eğiliminde olduğunu açıklıyor.

"Hayati önem taşıyan gıda kaynaklarının kilidi açıldı"

Dergide yer alan analize göre, belki de Türkiye'nin en önemli rolü, Moskova ile Kiev arasındaki tahıl ve gıda tedariki probleminde arabuluculuk yapması olduğu belirtildi. Ukrayna'nın gıda ve tahıl ihracatının büyük çoğunluğu (Rusya'dan olanlar da dahil), Orta Doğu, Afrika ve ötesindeki küresel pazarlara ulaşması amacıyla Türkiye'nin Karadeniz ve Boğaz'daki deniz sularından geçmesi gerekir.

Türkiye, hem Rusya hem de Ukrayna ile iyi çalışma ilişkileri kuran tek NATO üyesi. Dolayısıyla gemilerin bu bölgeden güvenli geçişini garanti etmeye yardımcı olabilir. Türkiye'nin stratejik yaklaşımı, Ankara'nın yalnızca hayati gıda kaynaklarının kilidini açmasına haricinde, bu süreçteki diplomatik prestijini de güçlendirmesine izin vererek önemli yararlar sağladığı bilgileri dergide yer aldı.

Melisa KOZLU/BirBorsa

Etiketler