Filecoin nedir? Filecoin madenciliği nasıl yapılır?

Filecoin nedir? Filecoin madenciliği nasıl yapılır?

Filecoin nedir? Filecoin madenciliği nasıl yapılır?

Özellikle yeni başlayanlara rehber niteliği taşıyan yazı serimizde sırada Filecoin var. Her şeyden önce en çok merak edilen “Filecoin nedir?” sorusuna yanıt bulalım. Filecoin, kullanmadığınız depolama alanınızı satmanıza ya da alan satın almanıza yarayan merkezi olmayan bir platformdur.

Filecoin, kripto para sektöründe belki en çok beklenen projelerin başında geliyor. 2017 senesinde ortaya çıkan proje, aynı sene gerçekleştirdiği token satışı, yani ICO yolu ile 200 000 000 doların üstünde para toplamıştı. 2017 senesinden 2020’nin Ekim ayına dek Filecoin’in piyasaya sürülmesi beklendi. Ekip, Filecoin’in faaliyete geçiş tarihini devamlı öteledi. Birkaç ötelemenin ardından platform, 15 Ekim 2020 itibari ile nihayet hayata geçti.

 Amazon Web Services gibi oluşumlara merkezi olmayan alternatif
Filecoin aslında Cloudflare ya da Amazon Web Services gibi popüler web servis sağlayıcılarına merkezi olmayan bir alternatif sunmayı hedefliyor. Proje kurucuları, yeterli sayıda insan tarafından kullanılabilirse internette veri depolamanın en hızlı ve ucuz yolu olabileceğini iddia ediyor. Dahası Filecoin, merkezi bir otoriteye bağlı olmadığından dosyalar devletler ya da diğer aktörler tarafından sansürlenemiyor. Ağın faaliyete geçmesiyle beraber gelen son rakamlar, Filecoin’in bu platformlara kuvvetli bir rakip olabileceğini gösteriyor. FilStats verilerine göre, Filecoin üstünde veri saklamanın GB başına maliyeti 0.104 dolar. Bu durum Filecoin’i Amazon’dan yüzde 74 daha hesaplı yapıyor.

Filecoin’in destekçileri

Filecoin, girişim sermayesi firmalarından de önemli destekler aldı. Tohum finansmanı aşamasında Digital Currency Group ve Winklevoss Capital gibi şirketlerin beraberinde Naval Ravikant gibi önemli isimlerden 120 bin dolar finansman sağladı. 2017 yılına gelindiğinde ise yine Winklevoss Capital ve Andreessen Horowitz ile birikte Union Square Ventures, Sequoia Capital gibi risk sermayesi şirketleri, Filecoin’e 52 milyon dolar yatırdı. Filecoin’in yatırımcıları arasında Coinbase’in kurucu ortağı Fred Erhsam da bulunuyor.

Filecoin’in piyasaya sürülmesi ve kripto parasının borsalarda listelenmeye başlanması büyük ses getirdi. 2017’deki ICO aşamasında 5 dolar gibi bir fiyatla satılan Filecoin, borsaya girdiği ilk günde 430 dolara kadar yükseldi. Daha sonra düşüşe geçen kripto para, 18 Ekim 2020 itibari ile 42 dolardan el değiştiriyor.

Filecoin kim tarafından kuruldu?

Filecoin, Protocol Labs tarafından yaratılan bir açık kaynak yazılım. Aynı şirket, IPFS ve Libp2p gibi teknolojilerin de arkasında. Protocol Labs ise Stanford’da bilgisayar bilimi üzerine okurken Loki Studios adlı bir oyun geliştiricisinin kurucularından olan Juan Benet tarafından kuruldu. Loki Studios, 2013 senesinde Yahoo tarafından satın alındı. Benet, daha sonra Protocol Labs’ı başlatmak için Y Combinator girişim hızlandırıcı programına katıldı.

Filecoin madenciliği

Peki Filecoin madenciliği nasıl yapılır? Genel olarak Filecoin madencileri, depolama alanı sunan kullanıcılardır. Bu, herhangi bir kullanıcının Filecoin yazılımını çalıştırarak Depolama Pazarı üzerinde disk alanı sunmaya başlayabileceğini gösteriyor. Bu madenciler, “Depolama Madencileri” olarak adlandırılıyor.

Depolama alanı sağlayanlar, Filecoin token’ları ile ödüllendirilirler. Bir madenci, yedek disk alanı olan internete bağlı herhangi bir bilgisayar veya özellikle Filecoin için oluşturulmuş büyük miktarda depolama alanı bulunan özel bir sistem olabilir.

Etiketler