Fed: Tahvil alımlarını azaltmayı konuşmak için erken

Fed başkanları Mester ve Rosengren enflasyon ve varlık alımları hakkında açıklamalarda bulundu. Ayrıca Fed başkan yardımcısı Clarida, varlık alımlarını azaltmayı konuşmanın henüz zamanı olmadığını ifade etti.

Fed: Tahvil alımlarını azaltmayı konuşmak için erken
Mester: Ekonomiye desteğin azaltılması şartlarının oluşabilmesi için istihdam piyasasında daha fazla ilerleme gerekli

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ABD ekonomisinin pek çok politika yapıcının beklediğinden daha hızlı şekilde toparlanmakta olduğuna işaret etti. Ancak "geniş tabanlı toparlanmayı başarmak daha fazla zaman alıyor." diye konuşan Mester, Fed'in ekonomiye desteğini azaltması için ortaya koyduğu şartlar yerine gelmeden önce istihdam piyasasında daha fazla ilerleme sağlanması gerekeceğini söyledi.

Boston Ekonomi Kulübü'nde konuşan Mester, işsizlik oranının bu yıl yüzde 4,5 veya altına düşebileceğini belirtirken, GSYH'da büyüme oranının yüzde 6-7 aralığında olacağını tahmin etti.

Mester konuşmasında, "Benim pozitif temel görünümüm uygun para politikasının izlenmesine dayanıyor. Görüşüme göre para politikasının toparlanmanın genele yayılması için bir süre oldukça destekleyici olması gerekli olacak" ifadelerini kullandı.

"Bu yıl beklediğim enflasyonun, politika faizine ilişkin ortaya koyduğumuz ileri dönük yönlendirmedeki sürdürülebilir artış biçiminde olacağını düşünmüyorum" diye konuşan Mester, "Enflasyon baskısının enflasyonu bizim arzu ettiğimiz patikayı aşmaya ittiğine dair açık kanıt görene kadar temkinli şekilde sabırla bekliyorum" dedi.

İşgücü piyasasının iyileşmekte olduğunu, ancak Fed'in varlık alım programında herhangi bir değişiklik masaya gelmeden önce daha fazla ilerleme olması gerektiği belirten Mester, "Varlık alımları konusundaki ileri dönük yönlendirmemizdeki şartların yerine geldiğini değerlendirmeden önce daha fazla iyileşme görmeye ihtiyacım var." diye konuştu.

Rosengren: Tahvil alımlarını azaltmayı konuşmak için erken

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, ABD ekonomisinin pandeminin yol açtığı dengesizliklerin üstesinde gelmeye çalıştığı ortamda enflasyonda bahar aylarında geçici bir bozulma olabileceğini söyledi. Ancak oluşacak bu enflasyon baskının kısa ömürlü olacağını öngören Rosengren, para politikasında bir değişikliğe yol açmayacağını da savundu.

"Tahmin dönemi içinde enflasyonun yüzde 2'ye yakın olmaya devam etmesi bekleniyor" diye konuşan Rosengren, "Bu bana, politika yapıcıların parasal desteklerin kaldırılması konusunda sabırlı olmalarına imkan verecek en olası sonuç gibi göründü" dedi.

ABD ekonomisi için görünümün sağlık krizindeki iyileşmenin ve sağlam mali desteğin etkisi ile güçlü olduğunu belirten Rosengren, politika yapıcıların para politikasında değişiklik yapmadan önce güçlü ekonomik büyümenin gerçekleşmesini bekleyeceklerini öngördü.

"Şu anda ekonomide ciddi atıl kapasite devam ediyor ve bu Fed'in varlık alımlarını azaltmayı konuşmaya başlamak için çok erken olduğunu açıkça ortaya koyuyor" ifadelerini kullanan Rosengren, "Varlık alımını azaltmaya başlamak için hedeflerimize doğru önemli ilerleme sağlamaya ihtiyacımız var. Yılın ikinci yarısında bu şartların yerine geldiğini görmemiz oldukça olası. Ancak şu anda, elimizde sadece bir tane gerçekten güçlü istihdam raporum. Bu nedenle şu anda varlık alımını azaltmaya odaklanmak için çok erken olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Clarida: Yellen'in açıklamaları Fed'i daha sıkı politikaya doğru itelemek anlamına gelmiyor

Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, Hazine Bakanı Janet Yellen'in faiz oranları konusunda Salı günü yaptığı açıklamanın, merkez bankasını daha sıkı politikaya doğru itelemek anlamına gelmediğine inandığını söyledi.

"Bakan Yellen'e büyük saygım var" diye konuşan Clarida, "Yellen para politikası konusunda öngörüde bulunmadığına veya bize tavsiye vermediğini belirtti, ben de kendisinin sözlerini bu şekilde olduğuna inanıyorum" dedi.

Clarida, konuşmasında ayrıca, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya başlaması olasılığı konusunda değerlendirmelere, görüşmelere başlamanın henüz zamanı olmadığını ifade etti.

Clarida, ekonomi önümüzdeki aylarda yeniden açıldıkça fiyatlarda artış beklediklerini, ancak bunun gelecek yıl sürmesinin muhtemel olmadığını belirtirken, "Temel senaryomuza göre aşırı ısınma olmayacak." şeklinde

konuştu.

Etiketler