FED kararı ne zaman açıklanacak? Piyasaların gözü FED kararında

Piyasaların gözü FED kararında. Bu hafta yapılacak olan FED toplantısı ve faiz kararı piyasaların dikkati altında. ABD enflasyon endişeleri devam ediyor.

FED kararı ne zaman açıklanacak? Piyasaların gözü FED kararında

Bu hafta yapılacak olan FED toplantısı faiz kararı global piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.

Asya Pasifik Bölgesi haftanın ilk işlem gününe hisse düşüşüyle başladı. ABD vadeli endeksleri ile Asya Borsaları ekonomik faaliyet endişeleri ile geriliyor. Wall Street endeksleri cuma günü açıklanan zayıf bileşik PMI endeksi ile karışık bilançoların etkisiyle düşük seviyeyle kapatmıştı. 

Japon Nikkei 225 yüzde 0.73 değer kaybederken Hong Kong Hang Seng ve Çin CSI 300 yüzde 1'e yakın değer kaybetti. Ayrıca Çin 12 inşaat şirketine finansal destek için fon kurulmasını onaylarken, gayrimenkul hisselerini paralel olarak yükselişe geçti. Çin teknoloji hisselerinin de düşüş yaşadığı görüntülendi.

Rusya'nın Odesa'ya saldırmasının ardından buğday fiyatları da yükselişe geçerken, petrol fiyatları güncel sıkıntılar yüzünden düşüş yaşıyor.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi, geçen haftanın genelinde 16 baz puan düşerek yüzde 2,75'e inerken, haftanın ilk işlem gününde yüzde 2,78 sınırında işlem görmekte.

FED toplantısı ne zaman gerçekleşecek?

ABD Merkez Bankası FED 27 Temmuz Çarşamba saat TSİ 21.00'de faiz kararını açıklayacak. Sonrasında FED Başkanı Jerome Powell TSİ 21.30'da basın toplantısı düzenleyecek.

Kaynaklardan alınan verilere göre, yüzde 1,50-yüzde 1,75 olan faiz bandında 75 baz puanlık faiz artışı öngörülüyor. FED'in 40 yılın en yüksek seviyesindeki enflasyonla mücadelenin dozunu artırmasıyla ekonomi de yavaşlama görünmesi endişeleri devam ediyor.

Bununla beraber konut piyasası verileri olumsuz yönde ilerlerken, teknoloji şirketleri işe alımların askıya alındığı gibi personel çıkarmalarında yoğun olduğu bir dönem.

FED'in takip ettiği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim fiyat endeksi (PCE) Mayıs ayında yüzde 6,3 ile yüzde 2 enflasyon hedefinin üzerinde kalmıştı. Manşet tüketici enflasyonu verisi ise haziran ayında yüzde 9,1 seviyesine ulaşmıştı. FED'in vadeli piyasalarında yıl sonuna kadar faizleri yaklaşık yüzde 3,5 seviyelerine yükselteceği söz konusu.

USD/TRL Amerikan Doları
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.5133
Satış 32.5187
Değişim -0.0307%
Son Değer 32.516
En yüksek 32.5881
En düşük 32.4062
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler