Merkez Bankası’nın rezervleri gün geçtikçe eriyor…

Yeni atamalar yapılıyor, yeni kararlar alınıyor, yeni programlar belirleniyor ama tek bir şey değişmiyor. O da ekonomik gerileme…

Merkez Bankası’nın rezervleri gün geçtikçe eriyor…

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin ilk üç dönemi itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası döviz rezervleri 2023 yılı hedefi 500 milyar dolar idi… Fakat 2022 Temmuz ayı itibarıyla görüyoruz ki; bu hedefe yaklaşmak bir yana, olan rezervler de gün geçtikçe eriyor…

2023 Hedefi Trilyon Dolarlar!

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 11 Ekim 2021 tarihinde yaptığı bir konuşmada Merkez Bankası’nın göreve geldiklerinde rezervlerinin 27,5 milyar dolar olduğunu, ancak Adalet ve Kalkınma Partisi iktidara geldikten sonra 112 milyar dolara ulaştığını ve 2023 Türkiyesi’nde ise trilyon dolarlara ulaşacağını belirtiyordu.
24 Ağustos 2021 yılına gelindiğinde ise Erdoğan, Merkez Bankası’nın rezervlerinin 2021 yılı itibarıyla 109 milyar dolar olduğunu, ilerleyen süreçte ise 115 milyar doların üzerine çıkacağını ifade ediyordu.

Merkez Bankası’nın rezervleri gün geçtikçe eriyor…
Hayallerin Batışı…

Genel anlamda bakıldığında görülüyor ki hedeflenen trilyon dolar seviyeleri bir hayal olarak kalıyor… Ayrıca Adalet ve Kalkınma Partisi’nin ilk yıllarında yakaladığı ekonomik başarıların da gerisine düştüğü göze çarpıyor.


Adalet ve Kalkınma Partisi’nin ilk yıllarında başlattıkları ekonomik reformlar, büyüme, sıcak para ve yabancı yatırımların Türkiye’ye gelmesiyle beraber hızlı bir ilerleme kazanılmıştı. Bu ilerlemeden dolayı da Türkiye ekonomik politikada kendisini dünyada ilk 10 büyük ekonomi arasına eklemeyi hedeflemişti. Bu politikaya yönelik birçok tanıtım, girişim ve yöntem izlendi.
Elbette hedefler ve hayallerin hepsinin gerçekleşmesi mümkün değil. Bugün 2022 Temmuz tarihi itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın rezervlerinin net olarak 58 milyar 867 milyon dolara gerilediği görülüyor. Oysa 2021 kadar Merkez Bankası kasasında 128 milyar dolar olduğu söyleniyordu. Fakat gerçeğin duyurulduğu gibi olmadığı Cumhuriyet Halk Partisi’nin “128 Milyar Dolar nerede?” sorusuyla ortaya çıktı. Bugün Merkez Bankası’nın rezervleri 128 milyar dolar değil, 58 milyar dolar ve bankanın altın rezervleri ise 39 milyar 784 milyon dolar gibi düşük bir seviyeye indi.


Tüm bu verilere bakıldığında şu sorular zihnimizde canlanıyor: Ey sayın bakan Nebati ne yaptın bu rezervleri?, Sayın Recep Tayyip Erdoğan 2023 yılında Türkiye 500 milyar dolar rezervlere ulaşacaktı. Şimdi nerelere kadar düştü? Verdiğiniz sözü nasıl tutacaksınız?

Bütün suç krizlerde mi? yoksa başka problemler mi var?

Sayın Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı gibi elbette 17-25 Aralık, Gezi Olayları, 15 Temmuz, Coronavirus, Rusya-Ukrayna Savaşı ekonomiye etkisi olmuştur fakat en büyük problem, beşli müteahhitlere ödenen garanti paralar, değerinin çok üzerinde garanti ücret ve kullanım hedefi sunulan projeler, kamudaki israf, torpil, kayırma düzeni, birçok maaş alan idareciler ve 5 liralık işin 25 liraya yaptırılmasıdır. Yalnızca bu hususlar da değil, aralık ayından bugüne kadar uygulanan kur korumalı mevduat sistemiyle faize ödenen paralar, Merkez Bankası’nın dövize müdahale kapsamında dolarları bozdurup başarısızlıkla dolu hamleleri de birer nedenler…
Yani… 2023 hedefi ancak hayallerde kaldı ve Türkiye bugün büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya…

SUSD KC Amerikan Doları Türk Lirası
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.44
Satış 32.46
Değişim 0.0099%
Son Değer 32.46
En yüksek 32.49
En düşük 32.45
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler