Fed başkanlarından ABD ekonomisine ilişkin kritik açıklamalar

Fed başkanları Bullard, Daly, Harker ve Brainard ABD ekonomisine ilişkin kritik açıklamalarda bulundu.

Fed başkanlarından ABD ekonomisine ilişkin kritik açıklamalar
Bullard: Henüz ayağı gazdan çekmenin zamanı değil

St Louis Fed Başkanı James Bullard, ekonominin gösterdiği ilerlemenin bilincinde olduğunu, ancak henüz Fed'in ayağı gazdan çekmesinin zamanının gelmediğini söyledi.

CNBC'ye konuşan Bullard, Kovid-19 salgının başladığı Mart 2020'den bu yana maliye ve para politikası ile agresif aşılama çabalarının ekonomide büyümenin devam etmesine yardım ettiğine işaret etti.

Enflasyon yükseliyor olsa da Fed'in destekleyici para politikası duruşunu, virüsün artık büyük bir tehdit olmadığı yönünde açık işaretler görülene kadar devam ettirmesi gerektiğini savunan Bullard, Fed'in aylık 120 milyar dolarlık tahvil alım programını azaltmaya başlaması için çok erken olduğunu düşündüğünü de vurguladı. Bullard, "Tahvil alımının azaltılması konusunda tartışma açmayı, uygun olduğunu düşündüğünde yapması için Başkan Powell'a bırakmalıyız." dedi.

"Henüz pandemiden kurtulmadık." diyen Bullard, "Pandemiden kurtulduğumuzda para politikasının değişmesi gerekip gerekmediğini değerlendirme zamanı gelecek." dedi. Bullard, para politikasını sıkılaştırmaya başlamadan önce virüsün etkisini kaybetmekte olduğuna dair daha fazla işaret görmeleri gerektiğini de vurguladı.

Harker: Yüzde 3 enflasyon bu yıl görmek isteyeceğim maksimum seviye

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Fed yetkililerinin düşük enflasyon dönemlerinin telafi edilmesi için enflasyonun yüzde 2 hedefinin üzerine çıkmasına izin vermeye istekli olduklarını ve yüzde 2 seviyesinin üzerindeki enflasyon hızı değişimlerini takip edeceklerini söyledi.

"Sadece enflasyon rakamını değil, aynı zamanda değişim oranını da izleyeceğiz." diye konuşan Harker, yüzde 3'ün muhtemelen görmek istediği "maksimum" enflasyon rakamı olduğunu belirtti. Harker, yüzde 2,5 civarında bir enflasyon ile daha rahat olacağını ifade ederken, "Enflasyonun kontrolden çıkmasını istemiyorum." dedi.

Harker, enflasyonun hızlanması halinde Fed'in bununla başa çıkacak araçları olduğunu da vurguladı.

Patrick Harker, sağlık endişeleri, çocukların bakım ihtiyacı ve sektörler arasında farklılaşan toparlanmanın ABD iş gücü piyasasında toparlanmayı yavaşlatan faktörler olduğunu söyledi.

Harker, Fed'in ekonomiye desteğini devam ettirmesi gerektiğini vurguladı.

Bazı Amerikalıların Kovid-19 aşısı yapmaktan çekinmelerinin ve virüsün yeni varyantlarının gelişebileceği olasılığının ekonomi için riskler yarattığını belirten Harker, buna rağmen ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 7 ve 2022 yılında yüzde 3 civarında büyümesini beklediğini ifade etti.

Harker, katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada, "Ekonomik durum iyileşiyor, toparlanma devam eden bir süreç ve ekonomiye verdiğimiz desteği geri çekmek için henüz neden yok" ifadelerini kullandı.

Nisan ayında sadece 266 bin istihdam artışı olmasının "olağanüstü hayal kırıklığı yaratıcı" olduğunu ifade eden Harker, istihdamın salgın öncesindeki trendlerine gelecek yaz dönebileceğine inanmaya devam ettiğini de vurguladı.

Fed üyelerinin enflasyonu yakından takip etmekte olduklarını anlatan Harker, ancak fiyatlardaki artışın ılımlı olmaya devam etmesini ve bu yıl manşet enflasyonun yüzde 2,3'e, çekirdek enflasyonun yüzde 2'ye yükselmesini beklediğini de belirtti.

Daly: ABD ekonomisinin gelecek yıl çok daha güçlü pozisyonda olacağından umutluyum

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ABD ekonomisinin bu yıl enflasyonu geçici şekilde yukarı iten ve istihdamı zorlaştıran geçici darboğazların üstesinden gelinmesi ile gelecek yıl çok daha güçlü bir pozisyonda olacağından umutlu olduğunu söyledi.

"Benim oluşturduğum model görünüm oldukça pozitif, ekonominin bu yılın sonunda olacağı yer konusunda iyimserim." diye konuşan Daly, "Gelecek yıl kendimizi, Kovid'in bizi soktuğu derin çukurdan çıkmaya başladığımızı hisseder şekilde bulacağımızdan oldukça umutluyum." dedi.

Konuşmasında topluluk bankalarının şu anda geçmişten çok daha güçlü göründüklerini de ifade eden Daly, bankaların iyi sermayelendirildikleri ortamda dikkatini banka dışı finansal sisteme çevirdiğini de vurguladı.

Brainard: Yüksek hisse fiyatları nedeniyle ekonomiye desteği çekmek istihdamı artırma çabalarına zarar verebilir

Fed Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard, yükselen varlık, hisse senedi fiyatları nedeniyle Fed'in ekonomiye desteğini sınırlamasının, istihdamın büyütülmesi ve pandemi döneminde milyonlarca işsizin iş bulmaları için uygun şartların oluşturulması çabalarına zarar verebileceğini vurguladı.

Brainard katıldığı bir etkinlikte kendisine yöneltilen Fed'in eylemlerinin ekonomik eşitsizlikleri artırıp artırmadığı yönündeki bir soruya, "Bizin eylemlerimiz tüm Amerikalılar için istihdamda güçlü bir toparlanma oluşturmak için dizayn edildi ve bunu yapmak için seçtiğimiz yol istihdam yaratan şirketlere kredi desteği verecek, hane halklarına çalışmak için ihtiyaç duydukları araçları almaları için kredi verecek finansal şartları sağlamak oldu." yanıtını verdi.

Aralarında hisse senetlerinin de olduğu pek çok varlığın fiyatının oldukça yükseldiği yönündeki tespitlerinin doğru olduğunu belirten Brainard, pandemi nedeniyle işsiz kalan 8-10 milyon Amerikalının istihdam piyasasının iyileşmesi için desteğe ihtiyaçları olduğunu, ancak bazı yatırımcıların da bundan fayda sağladıklarını vurguladı. Brainard, "Sadece hisse senetleri yükseliyor diye ekonomiye desteği geri çekemeyiz." diye konuştu.

Brainard, konuşmasında enflasyondaki yükselişin alt bileşenlerini de dikkatle takip ettiklerini ve gıda fiyatlarındaki artışı not ettiklerini ifade etti.

Etiketler