Bugün piyasalar hangi verileri takip edecek? - 12 Mayıs 2021

Bugün piyasalar ABD'de enflasyon verilerini izleyecek, Türkiye piyasaları ise yarım gün açık.

Bugün piyasalar hangi verileri takip edecek? - 12 Mayıs 2021

Yurt içi piyasalar Ramazan Bayramı nedeniyle yarım gün açık olacak. Yurt dışında ABD enflasyon verileri takip edilecek.

Öne Çıkan Başlıklar

- MSCI dün gece yayınladığı yarıyıl endeks gözden geçirmesinde MSCI Global Standard Endeksleri ve Global Small Cap Endeksleri kapsamındaki Türkiye endekslerine toplam 7 şirket ekledi ve 7 şirketi endekslerden çıkardı.

- Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, sağlık endişeleri, çocukların bakım ihtiyacı ve sektörler arasında farklılaşan toparlanmanın ABD iş gücü piyasasında toparlanmayı yavaşlatan faktörler olduğunu söyledi. Harker, Fed'in ekonomiye desteğini devam ettirmesi gerektiğini vurguladı.

- Fed Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard, yükselen varlık ve hisse senedi fiyatları nedeniyle Fed'in ekonomiye desteğini sınırlamasının istihdamın büyütülmesi ve pandemi döneminde milyonlarca işsizin iş bulmaları için uygun şartların oluşturulması çabalarına yardımına zarar verebileceğini vurguladı.

- San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ABD ekonomisinin bu yıl enflasyonu geçici şekilde yukarı iten ve istihdamı zorlaştıran geçici darboğazların üstesinden gelinmesi ile gelecek yıl çok daha güçlü bir pozisyonda olacağından umutlu olduğunu söyledi.

- Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, enflasyon olasılığını oldukça ciddiye aldıklarını söyledi.

- St Louis Fed Başkanı James Bullard, ekonominin gösterdiği ilerlemenin  bilincinde olduğunu, ancak henüz Fed'in ayağı gazdan çekmesinin zamanının gelmediğini söyledi.

- Dünyanın en büyük varlık yönetim şirketi BlackRock, Çin'de China Construction Bank Corp ve Singapur devlet yatırım şirketi Temasek Holdins ile ortaklaşa varlık yönetim şirketi kurmak için onay aldı.

Yurt İçi Gündem

- TÜİK Nisan ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıklayacak. Mart ayında satışlar yüzde 2,4 artışla 111 bin 241 adet olmuştu. TÜİK ayrıca mart ayına ilişkin kümes hayvancılığı üretimi ile süt ve süt ürünleri üretimi istatistiklerini yayımlayacak (10.00).

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Dünya'da Yeni Ekonomik Düzen, İklim Krizi ve Yenilenebilir Enerjinin Önemi" başlıklı zirveye video konferans yöntemiyle katılacak (09.30).

Yurt Dışı Gündem

- Avrupa'da piyasalarında önemli veriler bulunuyor, İngiltere'de sanayi üretimi, GSYH, ticaret ve işletme yatırımları, Almanya'da final tüketici fiyatları (09.00), Fransa tüketici fiyatları (09.45), Euro Bölgesi sanayi üretimi (12.00) verileri açıklanacak.

- ABD'de günün en önemli verisi tüketici fiyatları olacak (15.30). Tüketici fiyatları mart ayında aylık yüzde 0,6, yıllık yüzde 2,6 artış gösterdi. Piyasalarda nisan ayı beklentisi aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 3,6 artış yönünde oluştu.

- ABD'nin diğer verileri MBA mortgage (14.00), DoE petrol stokları (17.30) ve bütçe dengesi (21.00) olacak.

- Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) aylık raporu açıklanacak (11.00).

- İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Andrew Bailey (12.00), Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida (16.00), Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker (20.30) konuşma yapacaklar.

Etiketler