Faiz artışları borsalara nasıl yansıyacak? Yatırımcılar zarar görebilir!

Bu hafta merkez bankalarının faiz kararları ön planda. FED'in faiz kararına yönelik beklentiler ise olumsuz yönde. Bu konuyla alakalı açıklama yapan uzmanlar borsaların FED'in etkisiyle beraber düşeceğini ve yatırımcıların destek beklememesi gerektiğini belirtti.

Faiz artışları borsalara nasıl yansıyacak? Yatırımcılar zarar görebilir!

FED'in uzun süredir kafa karışıklığına neden olan faiz kararı toplantısı bu hafta gerçekleştirilecek. Yüksek enflasyona karşı faiz artırımlarına devam edeceği beklentileri oldukça yüksek. Uzmanlar ise borsada zorlu ve volatilitesi yüksek bir döneme hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti.

FED'in faiz kararı sürecinde piyasalar yakından etkilenirken çarşamba günü gerçekleştirilecek olan para politikası toplantısında 75 baz puanlık bir artış beklenmekte. FED'in bilinçli olarak borsalar üzerinde bir düşüş sağlamasa da piyasalar uzun bir süre FED'ten destek beklememeli.

Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Exencial Wealth’in Baş Yatırım Sorumlusu Tim Courtney ise, “Özellikle Hisse senedi veya tahvil fiyatlarını çökerterek enflasyonu düşürmeye çalıştıklarını sanmıyorum, ancak yaptıkları bu etkiye sahip” ifadelerine yer verdi.

Faiz artışları borsalara nasıl yansıyacak? Yatırımcılar zarar görebilir! - Resim : 1

Borsada yüksek faiz etkisi 

ABD borsaları ise enflasyonda hissedilir bir düşüş sergiledikten sonra ağustos TÜFE verilerinin olumsuz gelmesiyle beraber geçtiğimiz hafta sert bir düşüş yaşadı. Bunun ardından yatırımcıların yüzüne tokat gibi çarpan enflasyon yüzünden FED'in çarşamba günü gerçekleştireceği para politikası toplantısında faiz artışlarının devam edeceği beklentisi yükseldi.

Aralarında 75 baz puanlık bir artışın söz konusu olduğunu belirten uzmanlar olsa da, bazı uzmanlar ve yatırım bankalarına göre 100 baz puanlık faiz artışı gerçekleşebilir. 

Faiz artışları borsalara nasıl yansıyacak? Yatırımcılar zarar görebilir! - Resim : 2

Borsada yatırımcılar zarar edebilir

Son gelişmelerle beraber ABD borsaları düşüş sergilerken, uzmanlar FED’in borsalardaki kayıpları memnuniyetle karşılaması veya hatta hedeflemesi gerektiğini ve yatırımcılar harcamalarını azalttıkça bu tablonun finansal koşulları sıkılaştırmaya hizmet edebileceğini vurguluyorlar. 

Bu yılın başında konuyla alakalı açıklamalarda bulunan New York FED’in eski Başkanı William Dudley, merkez bankalarının yatırımcılara kayıp vermedikçe son zamanların en yüksek enflasyonunu kontrol altına alamayacağını vurgulamıştı. 

 New York FED’in eski Başkanı William Dudley yaptığı bir açıklamada ise “ABD Merkez Bankası’nın enflasyonu kontrol altına almak için ne yapması gerektiğini bilmek zor. Ancak kesin olan bir şey var: etkili olabilmek için, hisse senedi ve tahvil yatırımcılarına şimdiye kadar olduğundan daha fazla zarar vermesi gerekecek” sözlerine yer verdi.

Faiz artışları borsalara nasıl yansıyacak? Yatırımcılar zarar görebilir! - Resim : 3

FED'in borsada dalgalanmayı artırma gibi bir hedefi olamaz!

Bu konuya katılmayan uzmanlar arasında  Moneta'nın Baş Yatırım Sorumlusu Aoifinn Devitt yer alıyor. Yaptığı açıklamada FED'in para politikasında verdiği kararda borsalardaki volatiliteyi muhtemelen bir amaç olarak görmediğini dile getiren Devitt, bu durumun sıkılaşmanın bir yan ürünü olduğunu belirtti.

Yatırımcılar FED'in desteğine alıştı

10 yıldan fazla süredir düşük faiz oranlarıyla yatırımcıların FED tarafından gelen desteğe alıştığını belirten Exencial Wealth’ten Courtney, 'Bana kalırsa FED’in mesajı artık bu destek rüzgarını alamayacaksınız. Borsalar yine de büyüyebilir ancak bunu kendi başına yapmaları gerekiyor. Zira borsalar sıcaklıkların bütün gün ve bütün gece belli bir seviyede tutulması gereken bir sera gibidir. Bunun, piyasaların sera etkisi olmadan kendi başlarına büyüyebilecekleri ve büyümeleri gerektiği mesajı olduğunu düşünün' sözlerine yer verdi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

CNX Indian S&P CNX NIFTY 50
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış
Satış
Değişim 31.5999%
Son Değer 22368
En yüksek 22447.55
En düşük 22349.45
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%