Kritik hafta başladı! Merkez Bankaları yarışıyor

Bu hafta genel olarak merkez bankalarının aldığı faiz kararları piyasalar tarafından yakından takip edilecek. FED ve İngiltere Merkez Bankası'nın dahil olduğu küresel merkez bankaları tarafından toplam 500 baz puan üzeri faiz artışı bekleniyor.

Kritik hafta başladı! Merkez Bankaları yarışıyor

Merkez bankaları tarafından agresif faiz artışlarının beklenmesiyle yeni hafta düşüş risk iştahıyla başladı.

Wall Street endeksleri ABD tarafından açıklanan ekonomik verilerin FED'in faiz artışlarına devam edeceği sinyalleri ile haftaya değer kaybederek başladı.

Bununla beraber 2 yıllık ABD tahvil getirisi geçtiğimiz haftanın son işlem gününde 2007 tarihinden bu zamana kadar en yüksek seviyesine ulaştı. 

Bugün gerçekleştirilecek olan Kraliçe II. Elizabeth’in cenazesi nedeniyle İngiltere’de, Yaşlılara Saygı Günü nedeniyle de Japonya’da piyasalar kapalı kalacak.

Çin'de Kovid-19 salgını nedeniyle Chengdu kentinde iki hafta süren sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. Bunun yanında doların karşısında değer kaybeden para birimlerinden olan yuan ise değer kaybetmesi 5. haftasına taşıdı. Çin CSI 300 endeksi dalgalı seyrine devam ederken, Hong Kong Hang Seng yüzde 1 olarak değer kaybetti.

Merkez bankalarının kritik kararı 

Piyasaların gündeminde bu hafta küresel olarak merkez bankalarının alacağı faiz kararı yer alıyor. Piyasayı yakından etkileyecek olan küresel faiz kararlarının toplam 500 baz puanın üzerinde artması bekleniyor. 

Yarın ilk olarak İsveç Merkez Bankası Riskbank'tan faiz kararı gelecek. Bununla beraber para politikasında agresif faiz kararlarına öncülük eden FED çarşamba günü kararını açıklayacak. 

İsveç Merkez Bankası Riskbank, Güney Afrika Merkez Bankası ve FED'in 75 baz puanlık faiz artışı yapması bekleniyor. Bunun yanında Norveç ve Filipinler’de 50, Endonezya’da 25, Tayvan’da ise 12,5 baz puan artış bekleniyor. 

Öte yandan Kraliçe Elizabeth’in hayatını kaybetmesi nedeniyle geçtiğimiz hafta ertelenen İngiltere Merkez Bankası (BOE) toplantısı da 22 Eylül Perşembe günü gerçekleşecek.

BOE'den beklenen faiz artışı ise 50 baz puan olurken, Japonya ve Brezilya Merkez bankalarının ise faizleri sabit tutacağı öngörüsü hakim.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler