EYT'de son durum nedir?

Sık sık gündeme gelen EYT sorunu bugün yine mecliste gündemdeydi. Tam olarak bir açıklama yapılmasa bile bu sürecin çözüme kavuşacağı düşünülüyor. İşte detaylar...

EYT'de son durum nedir?

EYT’de son durum nedir?

EYT her geçen gün merak edilen ve daima gündemde yer alan bir sistemdir. Bu sistem ile daha hızlı emekli olma yolu açılıyordu. Bununla birlikte EYT bugün son haber ne oldu? EYT 2022 mecliste görüşüldü mü soruları ilgili sorular sık sık sorulmaya devam ediyor. Kendi için ve ya bir yakını için emeklilikte yaşa takılanların son durumunu öğrenmek isteyenler, EYT hakkında haberleri takip ederek sürekli gündemde olan bu sistem hakkında daha detaylı bilgiler alabilirsiniz.

 Haftanın dördüncü gününde EYT araştırmaları gündemdeki yerini koruyarak sık sık mecliste tartışılıp tartışılmadığı gündemde yerini almış durumda. Bugün mecliste EYT ile ilgili açıklamalar yer aldı. Bu açıklamalar ilerleyen süreçlerde nasıl bir yol izleneceğinin habercisi olduğu görülüyor. AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, açıklamayı bizzat yaptı. Emin Akbaşoğlu “Bu bağlamda asgari ücretli kardeşlerimizin de durumu ele alınacak. EYT’li kardeşlerimizle de helalleşeceğiz.” İfadelerine yer verdi.

EYT sistemi kimleri kapsıyor?

8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi erkek için 25, kadın için 20 yıl ve prim ödeme yani 5000 gün şartlarının yanına bir de yaş şartı kadın için 58, erkek için 60 yaş olarak belirlendi. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak yapıldı. Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının birlikte sağlanması ile emekli olunması yürürlüğe girdi.

Bu kanun sonrası EYT süreci sürekli olarak takip altına alındı. Emeklilik sisteminde yaşa takılan neredeyse ülkemizin yarısı denebilir. Yaş sorunu ortadan kalkmadığı sürece bu kişiler emekli olamaz ve prim sürelerini doldurmaya devam eder. 2022 yılına giriş ile sık sık gündeme gelen bu sistem yakın zamanda çözüme kavuşulacak gibi duruyor.