E-devlet'te veri sızıntısı!

Ülkemizde uzun yıllardır kullanılan e-devlet sistemi bugünlerde veri sızıntısı ile gündeme geldi. Yaşanan her türlü durumda giriş yapacağınız bu uygulamanın sızıntı yaşayıp yaşamadığı oldukça merak ediliyor. İşte detaylar....

E-devlet'te veri sızıntısı!

E-devlette veri sızıntısı

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinden, yapılan detaylı kontrollerde e-Devlet Kapısı altyapısında herhangi bir veri sızıntısına rastlanmadığı tüm mercilere iletildi. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinden yapılan açıklama ile, dün ortaya atılan e-Devlet Kapısı veri sızıntısı iddialarının gerçekle alakası olmadığı, “Yapılan detaylı kontrollerde e-Devlet Kapısı altyapısında herhangi bir veri sızıntısına rastlanmamıştır” ifadeleri ile yalanlandı. e-Devlet Kapısı’nın vatandaşlara yönelik nüfus, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı görseli, biyometri, aile, eğitim, çalışma veya sağlık verisi gibi verileri tutmadığı, bu verileri tutan sistemlere erişim sağlayan bir kapı niteliğinde olduğu vurgulanan açıklamada ise şu ifadeler kayıt edildi.

“Servis edilen sahte Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı görsellerinin, kamuoyunca bilinen bilgiler kullanılarak sahte kimlik kartı oluşturma uygulamaları vasıtasıyla üretildiği anlaşılmaktadır. Siber güvenliğin ana öznesi bireye yönelik alınabilecek tedbirler, ulusal siber güvenliğimizin temelini oluşturmaktadır. Dijital mecraları kullanırken veri mahremiyeti ile parola ve cihaz güvenliği konularında bireyler tarafından alınacak önlemler en etkin koruma yöntemidir. Dijital altyapılarımızın güvenliği ve bireylere yönelik siber güvenlik farkındalığı çalışmalarında tüm kurumlarımız iş birliği içinde faaliyet yürütmektedir.” İfadelerine yer verildi.

Suç duyurusunda bulunulacak!

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü (NVİGM) de ‘veri sızıntısı’ iddialarını yalanlayarak gerçeği yansıtmadığını belirtti. Yapılan testler sonucunda güvenlik sistemlerinin çok iyi olduğunun raporlandığı, ayrıca verilerin sızdırılmasına yönelik herhangi bir zafiyetin tespit edilmediği bizzat siber suçlar şube müdürlüğü tarafından açıklandı. Genel müdürlüğün açıklamasında ise “Ayrıca NVİGM veri tabanlarında fotoğraflı çipli kimlik kartı görselleri de yer almamaktadır.

Devletin kurumlarına karşı güveni zedelemeye yönelik ve vatandaşlarımızı paniğe sevk eden bu tür asılsız haberleri yayan kişi ve kişiler hakkında Bakanlığımız Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından suç duyurusunda bulunulacaktır” ifadelerine yer verildi. E-devlet sistemi tüm Türkiye tarafından kullanılan bir devlet sistemi. Yani bu sistem üzerinden tüm devlet işlemlerinizi halledebilir ve bilgi alarak dilediğiniz şekilde başvuru yapma imkanı sağlayan bir sistem. Uzun yıllardır ülkemizde kullanılan en güvenilir sistemlerden biridir. Eğer sistem üzerinde bir veri sızıntısı yaşanır ise bu tüm ülkenin zararına olabilir.