Ethereum neden NFT alanında hala 1 numara?

Yüksek işlem maliyetlerine ve artan 1. katman rekabetine rağmen Ethereum, değiştirilemez tokenler (NFT'ler) dünyasında tartışmasız 1 numaradır. Ethereum, NFT alanında neden lider pozisyonda kalıyor?

Ethereum neden NFT alanında hala 1 numara?

Son yıllarda kripto endüstrisi çok değişti. Özellikle Ethereum gibi akıllı sözleşme platformlarında çok şey oldu. Örneğin, 2017 ve 2018'de, Ethereum hala temel olarak İlk Para Teklifi (ICO) projeleri tarafından kaynak yaratma amacıyla kullanılıyordu. Buna karşılık, Merkezi Olmayan Finans (DeFi) ve takas edilemez token alanından gelen uygulamalar bugün Ethereum blok zincirine hakim olarak karşımıza çıkıyor.

Bazı alternatif akıllı sözleşme platformları (Fantom, Terra, Binance Smart Chain, Solana) o zamandan beri bu başarıyı geliştirmeye çalıştı. Bunu yapmak için, genellikle daha az merkezi olmayan ve güvenli olan ancak karşılığında daha ucuz ve daha hızlı olan kendi blok zincirlerini geliştirdiler.

Terra (LUNA), Binance Smart Chain (BSC), Avalanche (AVAX), Fantom (FTM) veya Solana (SOL) gibi alternatif Katman 1 blok zincirleri, DeFi ekosisteminde önemli pazar payları kazanmayı başardı.

Coin98 Analytics'ten alınan veriler, alternatif Katman 1 blok zincirlerinin artık DeFi protokollerinde bulunan tüm sermayenin üçte birinden fazlasını oluşturduğunu gösteriyor.

Ethereum neden NFT alanında hala 1 numara? - Resim : 1

Ancak Terra and Co., özellikle DeFi sektöründe bir miktar zemin oluşturabilse de, NFT sektöründe durum önemli ölçüde farklı. 

Ethereum, NFT işlem hacminin yüzde 90'ından fazlasından sorumlu

Ethereum şimdiye kadar NFT sektöründeki pazar payını korumayı başardı. Kullanıcı  1confirmation'ın NFT yıllık incelemesi 2021'e göre, geçen yılın sonunda NFT ticaret hacminin yüzde 90'ından fazlası hala Ethereum'a ve onun ölçeklendirme çözümlerine (örneğin Polygon, Ronin, Arbitrum) atfedilebilirdi.

Ethereum neden NFT alanında hala 1 numara? - Resim : 2

Elbette alternatif akıllı sözleşme platformlarının da zamanla NFT sektöründe daha fazla pazar payı kazanması mümkün. Bununla birlikte, şimdiye kadar DeFi'ye kıyasla küçük yatırımcılar arasında özellikle popüler olan NFT'lerin hala ağırlıklı olarak Ethereum'da işlem görmesi şaşırtıcı. Yüksek işlem ücretlerine rağmen, birçok perakende yatırımcı, Ethereum'da NFT satın almaktan çekinmiyor gibi görünüyor. 

Neden Ethereum lider kripto para birimi?

1 - En büyük altyapı ve topluluk

Ethereum, kripto alanının ilk akıllı sözleşme platformuydu ve yıllar içinde en büyük blok zinciri altyapısını ve topluluğunu kurdu. Bu nedenle, kullanıcılar Ethereum ekosisteminde çok daha fazla sayıda merkezi olmayan uygulamaya ve NFT'ye erişebilir. Ayrıca, ETH ağında diğer akıllı sözleşme platformlarından önemli ölçüde daha fazla sermaye vardır. Bu, NFT'lerini nispeten daha olgun pazarlarda takas edebildikleri için NFT yatırımcıları için büyük bir avantajdır.

2 -  En aktif geliştirici topluluğu

Ek olarak, Ethereum en büyük ve en aktif geliştiriciler ve NFT yaratıcıları topluluğuna sahiptir. İster en son ölçeklendirme çözümleri olsun, isterse yeni nesil NFT'lerle denemeler olsun, Ethereum şu anda NFT dünyasının merkez üssüdür. Bu yeteneği topluca çoğaltmak veya taklit etmek kolay değildir. Bu nedenle, bir NFT ekosisteminin başarısını yeniden üretmek, DeFi alanından çok daha zordur.

3. En uzun tarih

ETH'nin devam eden hakimiyetinin bir başka nedeni de, Ethereum'un NFT sahnesinin açık ara en uzun geçmişe sahip olmasıdır. Ethereum'daki ilk NFT projeleri 2015 gibi erken bir tarihte tasarlandı ve birçok NFT koleksiyoncusu için Crypto Kitties veya Crypto Punks gibi eski dijital koleksiyonlar bu nedenle değerli.

4. En güvenli akıllı sözleşme platformu

Ethereum ayrıca ömrü boyunca mükemmel çalışma süresini korumuştur. Bu nedenle ağ, NFT'leri güvenilir bir şekilde güvence altına alma konusunda en uzun ve kanıtlanmış geçmişe sahiptir.

5. En kaliteli NFT projeleri

Tam olarak birçok NFT projesinin güvenliği ve altında yatan geçmişi nedeniyle, Ethereum üzerindeki NFT'ler, birçok kişi tarafından en çok arzu edilen NFT'ler olarak kabul edilir. Bu nedenle, en ilginç projelerin en iyi NFT'lerini isteyen kullanıcılar söz konusu olduğunda, diğer blok zincirlerin NFT'leri algılanan kalite açısından tam olarak uyuşamaz.

Etiketler
NFT