Galaxy Digital’den SEC’e Bitcoin ETF başvurusu

Mike Novogratz’ın liderliğindeki Galaxy Digital, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) bir Bitcoin ETF başvurusunda bulundu.

Galaxy Digital’den SEC’e Bitcoin ETF başvurusu

ETF Nedir?

Kripto paraların altında yatan Blockchain teknolojisini çevreleyen küresel algının oluşumu, yakın zamanda piyasaya sürülen borsa yatırım fonları (ETF) yoluyla yatırım ve trade için yeni yollar açıyor.

BD düzenleyicileri, bitcoinlere dayalı ETF’leri reddetmiş olsalar da, temeldeki teknolojiye dayanan ETF’lerin piyasaya sürülmesinin önünü açan Blockchain bazlı ETF’lerin piyasaya sürülmesini onayladılar.

Bu ETF’lerin çalışma mantığın inceleyecek olursak;

Bir ETF veya yatırım fonu ikili avantaj sunmaktadır. Yatırım fonu, birden fazla ürüne para yayarak çeşitliliği artırır ve işlemlerde gerçek zamanlı alım satım fırsatları sunar.

Bu tür Blockchain ETF’leri, bir endeksin performansının temelini alır ve ona göre değerlenir.

Temel Dizin ve Metodoloji;

Bir ETF’in çalışmasının arkasındaki temel endeksi ve metodolojiyi bir örnekle inceleyelim.

BLCN ETF, Reality Shares Nasdaq Blockchain Ekonomi Endeksi adlı özel olarak tasarlanmış bir endeksin performansını izlemeyen ve bu şekilde yönetilen bir ETF’dir. Bu endeks, Blockchain teknolojisinin ve ilgili işletmelerin araştırma, geliştirme, destek veya kullanımında yer alan şirketlerden oluşmaktadır.

Endeks metodolojisi, her bir potansiyel şirket hissesine bu endekse dahil olmak için uygun aday olabilecek bir Blockchain puanı belirler. Bu puan, şirketin işinin Blockchain ekosistemine, Blockchain ürün olgunluğuna ve ilişkili ekonomik etkisine, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine, şirket sonuçlarına ve yeniliklere yapılan yatırım ve harcamalara nasıl katkıda bulunduğuna dair çeşitli faktörlere dayanmaktadır.

Bu faktör temelli metodoloji, bir Blockchain şirketinin ve işletmesinin potansiyelinin gerçekçi ekonomik karlar, yenilenmiş iş olanakları ve operasyonel yetkinlik için daha yüksek doğrulukla ölçülmesini sağlar. En iyi Blockchain puanlarına sahip 50 ile 100 şirket bu endekse girmeye hak kazanır ve aynı hisseler BLCN ETF’lerinde çoğaltılır. Endeks her altı ayda bir yeniden dengelenir ve ona göre de fiyatlanır.

Blockchain ETF’lerinin Riskleri

 Belli bir temaya dayalı yatırım olan Blockchain ETF’leri, düşük performans, uyumsuzluk veya Blockchain ekosisteminin başarısızlığı gibi doğal riskler taşımaktadır. Blockchain sistemleri için artan bir kabul seviyesi olsa da, bu konsept hala yeni bir aşamadadır ve genel ekosistemin gelişimine, Blockchain ağının güvenilirliği ve kararlılığına, yapılandırılmasına ve başarılı bir şekilde benimsenmesine bağlıdır.

Blockchain ETF’leri, ortak yatırımcıların Blockchain sektöründen yararlanmaları için yeni bir ufuk açmıştır. Blockchain teknolojisine inanan insanlar uzun vadede seçtikleri ETF’e yatırım yapabilirken, kısa vadeli veya gün içi trade fırsatları arayanlar da aktif olarak bir hisse senedi gibi işlem yapabiliyorlar.

Galaxy Digital'den SEC'e ETF başvurusu

Mike Novogratz’ın liderliğindeki Galaxy Digital, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) bir Bitcoin ETF başvurusunda bulundu.

Onaylanması durumunda bu ETF, ABD’de türünün izin alan ilk örneği olacak. Bilindiği üzere SEC, son yıllarda çok sayıda Bitcoin ETF başvurusunu geri çevirmişti.

2021 yılında bir Bitcoin ETF onayı ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. Bunda kripto para piyasalarının eskiye göre daha olgunlaşmış olması ve buna bağlı olarak kurumsal yatırımcıların artık iyiden iyiye piyasaya girmesinin etkisi var.

SEC, şu anda iki Bitcoin ETF başvurusu için inceleme yapıyor. Bunların dışında Galaxy Bitcoin ETF’i dahil olmak üzere altı başvuru daha var. Henüz o başvurular için inceleme süreci başlatılmadı.

Bu sene Kanada’da üç Bitcoin ETF’ine onay verilmişti. Şu anda Kanada’da onaylanıp işlem görmeye başlayan Bitcoin ETF’lerinden biri olan Purpose Bitcoin ETF’inin yönetimi altındaki varlıkların toplam değeri 1 milyar doları geride bıraktı.

Bu arada Galaxy şirketi de Toronto Menkul Kıymetler Borsası’nda halka açık olarak işlem görüyor ve yakında ABD’de de listelenmesi bekleniyor.

Etiketler