En düşük memur ve emekli maaşı ne kadar oldu?

Emekli temmuz zammını belirleyen enflasyon oranının açıklanmasının ardından, gözler emekli zammına çevrildi.

En düşük memur ve emekli maaşı ne kadar oldu?

Milyonlarca emekli ve memurun alacağı zam gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Ocak ve Temmuz'la birlikte yılda iki kez zam oranı belli olan memur ve emeklilerin zam bekleyişi sürüyor. Memur ve emeklinin alacağı zammın oranı açıklanacak enflasyon oranlarına verilerine göre belli olacak. Ortaya çıkan enflasyon verileri SSK ve Bağkur emeklisi için şimdilik yüzde 6,39'luk bir zam oluştuğunu gösteriyor.

Mayısta yüzde 0,89'du

Son zamdan bu yana 5 ay geçti. Dün TÜİK verilerine göre memur ve emekli için çok önemli olanlarından bir tanesi daha açıklandı. 

Yılın ilk ayında yüzde 1.68, ikinci ayında yüzde 0.91, üçüncü ayında yüzde 1.08, ve dördüncü ayında yüzde1.68 artan enflasyon mayısta da artış gösterdi ve yüzde 0.89 artış gösterdi. Kovid-19 salgınından kaynaklanan tedarik ve üretim sıkıntısı, global arenada artışa sebep oldu doların yükselişi ise enflasyonu beslemeye devam ediyor.

EN DÜŞÜK MAAŞ NE KADAR OLACAK?

Mevcut enflasyon verileri ile birlikte Bağkur ve SSK emeklisi için haziran ayında enflasyon hiç artmasa bile zam yüzde 6,39'luk bir oranda olacağı öngörülüyor. İlk 5 ayın enflasyonu yüzde 3 olan yılbaşı zammını aştığı ve aradaki farkın yüzde 3,39'lara tırmandığını görüyoruz. Ocak ayından itibaren en düşün net emekli ve memur maaşları Ocak ayında 3.021 liraya çıkmıştı yüzde 3'lük bir artışla tahmini olarak 3.214 TL'ye çıkacak. Ocakta taban memur maaşı (15/1 hizmetli) 3.523 liradan 3.782 liraya çıkmıştı. Dün oluşan farkla maaş 4.024 liraya yükselmiş oldu.

1500 TL Altında Maaş Olmayacak

Pandemi tedbirleri nedeniyle Mart ayında en düşük maaş Mart 2020 tarihinde çıkan yasa ile 1500 TL'ye çıkarılmıştı. Yani bu maaş atlında zam alan emekli olmayacak. Emekinin dul ve yetim yakınları ise vârislik yüzdesine göre maaş alıyor. Zamlar ise  vârislik yüzdesine göre artış gösteriyor. 

Bayram ikramiyesi daha önceden 1000 iken 1100 liraya çıkartılmıştı. Ramzan Bayramı ikramiyesi Mayıs ayında emeklilerin hesaplarına yatırıldı. Kurban Bayramı ise Temmuz 20'de hesaplara yatmaya başlanacak. SSK ve Bağkur emeklileri de 17 Temmuz itibarıyla hem zamlı maaşlarını hem de zamlı ikramiyelerini almış olacak.

BirBorsa / Cem ARSLAN

Etiketler