Emeklilere müjdeli haber: Ek ödemelere zam yapılacak! En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Milyonlarca emekli vatandaşın beklediği ek ödeme haberi geldi! 14 milyon emekliyi kapsayan ek ödeme ne zaman yapılacak? Emekli maaşlarında taban aylığı ne kadar olacak? Ek ödeme zam oranı ne kadar? Dul, yetim ve emekli maaşı alanların beklediği zam oranıyla ilgili önemli gelişmeler…

Emeklilere müjdeli haber: Ek ödemelere zam yapılacak! En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanacak olan yıllık enflasyon oranları emekli maaşı ve asgari ücrete yapılacak zammı belirleyecek. 2022 Aralık ayı enflasyon oranlarının açıklanması ile yıllık bazda enflasyon verileri netlik kazanacak. Emekli maaşı alan 14 milyon vatandaşın gözü kulağı ne kadar zam yapılacağı haberine kilitlendi. Hatırlanacağı üzere 1 Ocak 2006 tarihinde vergi iadesinin kaldırılmasına karar verilmişti. Emeklilere vergi iadesi yerine aylık ek ödeme yapılmaya başlandı. Her ay yüzde 5 ila 6 oranında ek ödeme alan emekli vatandaşlar, ek ödemelere zam yapılmasını talep ediliyordu. 2023 genel seçimleri öncesinde emeklilerin gönlünü kazanmak isteyen Ak Parti hükümeti ek ödeme zammını gündemine aldı. Taban aylığı uygulaması ile en düşük emekli maaşının 3 bin 500 TL olması kararı içinse düğmeye basıldı. 

Emeklilere müjdeli haber: Ek ödemelere zam yapılacak! En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? - Resim : 1
Emekli maaşına ek ödemeye 16 yıl sonra zam


Emekli, dul ve yetim maaşı alan vatandaşlara aylık verilen ek ödemelere en son 16 yıl önce zam yapılmıştı. En düşük emekli maaşı alan vatandaşlara yüzde 5 oranında ek ödeme yapılıyor. Ortalama 10 emekliden 9’una ise yüzde 4 oranında ek ödeme yapıldığı belirlenmişti. Enflasyon oranlarındaki yükselişe dikkat çeken emekliler ise ek ödemelere yüzde 20 oranında zam yapılması talebinde bulunuyor. SSK ve Bağ-Kur üzerinden emekli olan vatandaşların maaşlarına 6 aylık TÜFE oranına göre zam yapılacak. Lakin, TÜFE oranının yeterli olmayacağı ek ödemelerin yüzde 8 oranında yükseltileceği ileri sürülüyor. Ocak 2023’te emekli maaşlarına yapılacak zam oranıyla ilgili ise asgari ücret zammı belirleyici olacak. Asgari ücrete yüzde 30 oranında zam yapılması halinde emeklilere de aynı imkanın tanınması bekleniyor. Emekli maaşlarında taban aylığının belirlenmesi de hükümetin gündeminde yer alıyor.