25 milyar liralık destek paketi geliyor: Yaşlı, engelli ve evde bakım aylığına zam…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile devlet tarafından verilen sosyal yardımların sayısı 49’a çıkarıldı. 25 milyar TL’lik destek paketi 2023 yılında devreye girecek. Aile, eğitim ve enerji alanlarında kullanılacak paket; yaşlı, engelli ve evde bakım aylığına zam yapılacak.

25 milyar liralık destek paketi geliyor: Yaşlı, engelli ve evde bakım aylığına zam…

Türkiye, 2023 yılı genel seçimlerine hazırlanıyor. Seçim öncesi süreçte ardı ardına destek paketlerinin açıklanması bekleniyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük konut projesi ile açılışı yapan Ak Parti hükümetinin gündeminde 25 milyar TL’lik destek paketi yer alıyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunu, 3600 ek gösterge, asgari ücret ve emekli maaşı zam oranlarıyla ilgili düzenlemeler için harekete geçildi. Asgari ücrete en az yüzde 30 oranında zam yapılması planlanıyor. Asgari ücretin 7 bin 500 TL olması halinde emekli maaşları içinde rekor zam yapılacağı ileri sürülüyor. TOKİ sosyal konut projesine ek olarak TOGG marka yerli otomobillerde 2023 yılı içerisinde piyasaya sürülecek. ÖTV indirimi yapılacak, taşıt kredisinde uzun vade imkanı sunulacak. 2023 genel seçim hazırlıkları içerisinde Ak Parti hükümetinin asıl bombası ise 25 milyar TL’lik destek paketi olacak. Dar gelirli vatandaşlara gıda, kira ve nakdi desteklerin sağlanacağı paket için son hazırlıkların tamamlandığı öğrenildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak olan destek paketinin yaşlı, engelli ve evde bakım aylığı alan vatandaşları da kapsadığı öğrenildi. 

25 milyar liralık destek paketi geliyor: Yaşlı, engelli ve evde bakım aylığına zam… - Resim : 1
Yeni destek paketi vatandaşın yüzünü güldürecek


Dünyayı etkisi altına alan pandemi dönemi, Türkiye ekonomisini de olumsuz yönde etkiledi. Devlet tarafından dar gelirli vatandaşlara sağlanan sosyal yardım paketlerinin sayısı 49’a kadar yükselmişti. Yeni destek paketi ile birlikte sosyal yardımların sınırları genişletilecek. Devletten engelli aylığı alan vatandaşlara aylık bin 226 lira ödeme yapılıyordu. Engelli aylıkları yüzde 49-68 oranında engelli olan vatandaşlar için bin 500 TL’ye çıkartılacak, yüzde 70 ve üzeri engelliler içinse aylık 2 bin 200 TL ödeme yapılacak. Sadece engelli vatandaşlara değil, engelli yakınlarına da ödeme yapılmaya devam edilecek. 18 yaşından küçük engelli yakınına da bin 500 TL aylık bağlanacak. 


Destek paketi kapsamında hastalara yardım yapılacak


Sosyal devlet anlayışının bir ürünü olarak hasta vatandaşlara devlet tarafından aylık bağlanmasına karar verilmişti. Tüberküloz ve SSPE hastalarının aylık ödemelerine de zam yapılacak. Bakım yardımı da dahil olmak üzere hastalara yapılacak olan nakit yardımı 3 bin 967 TL’den 4 bin 660 TL’ye yükseltilecek. Dar gelirli ailelere çocuk eğitim desteği verilecek. Çocukların eğitim durumlarına göre ödeme miktarları değişim göstermeye devam edecek. Okul öncesi için bin 900 TL, ilkokul için 2 bin 830 TL, ortaokul için 3 bin 200 TL ve üniversite için 3 bin 400 TL aylık ödeme yapılacak.