Elektrik faturası nasıl düşürülür? Yeni zamlardan korunma yolları!

Kademeli tarifeye geçilmesi ile birlikte elektrik faturalarından isyan eden vatandaş sayısı her geçen gün artıyor. 150 kW sınırını aşan herkese yüksek fatura gelmesi sosyal medyada infial yaratmış durumda.

Elektrik faturası nasıl düşürülür? Yeni zamlardan korunma yolları!

Elektrik faturası nasıl düşürülür?

Elektrik faturalarında 2021 yılının son gününden sonra zamlı tarifeye geçilmiş ve ardından 150 kW limitini geçen herkese çok kabarık elektrik faturaları gelmişti. Bu zamlı tarife ise Ocak ayına özel kısmi zam olarak karşımıza çıkmıştı. Yani Ocak ayındaki faturaya daha alışamadan artık daha zamlı tarife kullanıma geçmeye başlayacağı biliniyor.

150 kW sınırı nasıl aşılır?

Gelen veriler ile birlikte ortalama bir evin ısınma, aydınlatma, ütü, çamaşır makinesi, bilgisayar ve TV elektriklerinin standart kullanımlarının gerçekleştirilmesi durumunda 150 kW seviyesinin geçilmeme ihtimali neredeyse yok. Neden mi? Gelin birlikte bakalım...

Ocak 2022 yılında gelen elektrik zamları ile birlikte günlük 5kW, aylık ise 150 kW sınırının aşılması ile birlikte artık zamlı tarifeden faydalanan vatandaşların elektrik kullanımlarına göre ne kadar elektrik tükettiğini hesaplayalım.

Hangi ev aleti ne kadar elektrik tüketiyor?

1- Ayda 30 gün TV açılan bir evde günde 10 saat TV izlenmesi durumunda ayda 27 kW elektrik tüketimi gerçekleştiriliyor.

2- 30 gün boyunca kesintisiz çalışan ortalama bir buzdolabı ise ayda 30 kW elektrik tüketimi gerçekleştiriyor.

3- Ayda 12 kere çalıştırılan bir buzdolabı ortalama olarak 19 kW elektrik tüketimi gerçekleştiriyor. 

4- Günde ortalama 5 saat kullanılan bir bilgisayar ise ortalama ayda 50 kW elektrik tüketimi gerçekleştiriyor.

5- Sadece ısınmak için kullanılan bir kombi günde 3 saat çalıştırılması durumunda ayda 90 kW elektrik tüketiyor. 

Yani 5 madde de göstermeye çalıştığımız tabloda elektrik kullanımını temel seviyelerde kullanmanız durumunda bile 150 kW sınırı çok hızlı şekilde aşılabiliyor. Bu durumda zamlı tarifeye tabi tutulmak için ekseri bir kullanım söz konusu değil. Özellikle son haftalarda mevsim normallerinin üzerinde yaşanan kış şartları ile birlikte ısınma için harcanan elektrik giderek artış gösteriyor. Bu durumda 150 kW çok hızlı şekilde aşılabiliyor. 

Elektrik tüketimini azaltmak için ne yapılmalı konusuna gelirsek. Evde yakılan lambaların tasarruflu olanlarına dönüş bir miktar tasarruf sağlarken şarjlı cihazlarda pil dolumu tamamladıktan sonra prizden çekmek, çamaşır makinası tamamen dolmadan çalıştırmamak, TV ve bilgisayar kullanımlarında ihtiyaç dışında kullanmayarak bir miktar tasarruf sağlanabilir.

Kademeli elektrik faturası dönemi değişebilir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geçilen yeni sistemle birlikte 150kW sınırının aşılması ile birlikte gelen verilerin inceleneceğini dile getirdi. Sınırı aşmanın çok kolay olduğu bu sistemde 150 kW sınırının sabit kalmak zorunda gibi bir kaidesinin olmadığını ve inceleme yapacakları verilerin ardından bu rakamın değişebileceğini dile getirdi.

Etiketler