Elektrik faturalarını mutlaka kontrol edin! İsteyen değiştirebilir

Elektrik faturalarında değişiklik yapılabilir! Detaylar haberimizde...

Elektrik faturalarını mutlaka kontrol edin! İsteyen değiştirebilir

Elektrik faturalarına dikkat!

Bir çok şeyin limiti olduğu gibi elektrik kullanımının da limiti vardır. Mesela faturalı bir hattınızın internetini aştığınız zaman fatura olduğunun kat kat üstünde geldiği gibi aynı şekil elektrik için de bu böyledir. Elektrik limitinizi aştığınız zaman faturanız pahalı tarifeden fiyatlandırılır. Eğer bu şekilde kademeli fatura sistemine bağlı olmak istemiyorsanız size sunulan alternatiflerinizi değerlendirebilirsiniz.

Kademe hakkında nasıl bilgi alırım?

Elektrik limitinizin kademelerini değiştirmek ya da kademelerin fiyatlarını öğrenmek için elektrik faturanızdaki “fatura detayı” bölümünden bu gibi sorunlarınızı çözebilir ya da bilgi alabilirsiniz. Elektrik faturanız hangi dönemi kapsıyor ise o döneme göre de kademelendirilir. Mesela 1 Ocak 2022 öncesi kademeler ile 1 Ocak 2022 sonrası kademeler aynı değildir. Faturanızın detaylarına bakarken tarihine de dikkat etmelisiniz. 2021 yılının aralık ayında yapmış olduğunuz elektrik harcaması zam eklenmeden ücretlendirilecektir. Fakat 1 ocaktan itibaren yaptığınız elektrik harcamanızın üzerine zaman da eklenip faturanıza yansıyacaktır.

Her ay size verilen elektrik limiti 150 kWh’dir. Bu limit bir evin ortalama aydınlatılması ve diğer temel araç gereçlerinizin kullanımı için idealdir. Fakat eğer ki bu limiti geçerseniz faturanız normal fiyatlandırmanın üzerinde ücretlendirilecektir. Yapılan hesaplamalara göre, haftanın her günü yaklaşık 10 saat açık kalan ortalama bir televizyon ayda yaklaşık 27 kWh, 7 gün 24 saat çalışan bir buzdolabı ayda 30 kWh, haftada 3 gün çalıştırılan çamaşır makinesi ayda 19 kWh, haftada 5 gün, günde 5 saat kullanılan bir bilgisayar ayda 10 kWh, her gün 1’er saat yakılan 6 tane normal ampul ayda 10 kWh, haftada 2 gün 1’er saat kullanılan ütü 19 kWh elektrik kullanıyor. Sadece bu elektrikli araçlar ayda yaklaşık yaklaşık 160 kWh kullanmış olmanıza sebep olur. Yani kademeyi geçersiniz ve ücretlendirilmeniz fazla yapılır.