Ekonomik güven endeksi açıklandı! Eylül ayında..

TÜİK tarafından açıklanan ekonomik güven endeksi eylül ayında da 94,3 olarak kaydedildi.

Ekonomik güven endeksi açıklandı! Eylül ayında..

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından eylül ayına yönelik ekonomik güven endeksi açıklandı. Buna göre eylül ayında ekonomik güven endeksi ağustos ayına göre değişiklik göstermedi ve 94,3 olarak kaydedildi.

ekonomik güven endeksi eylül

Bir önceki aya kıyasla Tüketici Güven Endeksi yüzde 0,3 seviyesinde artarak 72,4 değerini aldı. Hizmet sektörü güven endeksi ise yüzde 1,7 oranında yükselerek 118,2 olarak kaydedildi. Perakende ticaret sektörü güven endeksi ise yüzde 2,7 oranında artarak 115,9 değerini alırken, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 2,1 seviyesinde artarak 88,1 değerini aldı.

Bunun yanında reel kesim güven endeksi yüzde 1,2 seviyesinde azaldı ve 100,2 olarak gerçekleşti. 

Ekonomik güven endeksi nedir?

Ekonomik güven endeksi, tüketici ve üreticinin ekonomik durumuna yönelik değerlendirme olmasıyla beraber beklenti ve eğilimlerini gösteren bir endekstir. Ekonomik güven endeksi mevsim etkilerinden arındırılmış şekilde değerlendirilirken, tüketici güven endeksi, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endekslerinin birleşmesiyle oluşmaktadır.

Bunun yanı sıra ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması ekonomiye yönelik iyimserliği yansıtırken, 100'den küçük olması da ekonomiye yönelik kötümserliği yansıtmaktadır.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com