Ekonomi güven endeksi açıklandı

Ekonomide güven endeksi açıklandı! Ekonomiye olan güvenin azalması güven endeksi sonuçlarına da yanısıdı. TÜİK verilerine göre haziran ayı içerisinde güven endeksi 3,3 değerinde azaldı.

Ekonomi güven endeksi  açıklandı

Ülkemiz ekonomisinde yaşanan gelişmeler, pek çok piyasada etkisini sürdürüyor. Türk Lirasının sürekli olarak değer kaybetmesi, piyasalarda sürekli olarak fiyatların yükselmesine neden oluyor. Ekonomide yaşanan bu gelişmeler, en çok vatandaşı etkiliyor. TL bazında yaşanan değer kayıpları nedeniyle vatandaşlar sürekli olarak ürünlerde zamlarla karşı karşıya geliyor. Bunun sonucundaysa ekonomiye olan güven, her geçen daha azalıyor. Ekonomiye olan güvenin azalması Türk Halkını etkilemesinin yanı sıra yabancı yatırımcıların da tedirgin ederek, yatırımların aksamasına ve hatta yatırımlardan vazgeçilmesine neden oluyor. Bunun sonucunda ise ülkeye döviz girmemesinin yanı sıra üretim yapılmaması, ekonomiye oldukça ciddi zararlar verilmesine yol açıyor.

ekonomi

Haziran ayı güven endeksi sonuçları açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu olan TÜİK, haziran ayına bağlı olan ekonomi güven endeksi verilerini açıkladı. Vatandaşların ekonomiye olan güveninin azalması, rakamlar ile birlikte nicel bir şekilde gözler önüne serildi. TÜİK’ in mayıs ayında tüketici güven endeksi 96.7 gibi sayılara sahipken, ekonomide yaşanan değişimler sonucunda ekonomi güven endeksi haziran ayı için  yüzde 3,3 gibi bir değerde azalma yasayarak 93,6’ya geriledi. Ekonomi güven endeksinde yaşanan bu gerilemeler sektöreler bazda değerlendirildiğinde genel olarak sektörlerin çoğunda gerileme yaşandığını gözler önüne serdi. Sektörel olarak güven endeksi sonuçları aşağıda sizler için yer verdik. 

Sektörlerde bazda güven endeksi sonuçları

Önceki aya bakılarak Haziran ayı içerisinde tüketici güven endeksi yüzde 6,2 gibi bir oranda düşerek 63,4 değerini, gerçek kesim (imalat üretim) güven endeksi yüzde 2,2 oranında gerileyerek 104,6 değerine, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1,7 değerinde gerileyerek 119,6 değerini, perakende sektörü güven endeksi ise yüzde 2,3 oranında bir gerileme yaşanarak 118,7 değerine düştü. Tüm bu sektörlere nazaran ilerleme kaydeden İnşaat sektörü, diğer sektörlerin tersine ilerleme kaydetti. Ülkemizde İnşaat sektörüne olan  güven endeksi yüzde 1,7 oranında bir artış göstererek, 83,0 değerlerine kadar yükseldi. İnşaat sektöründe yaşanan bu artış bu sektörde olan kişilerin sektöre olan bakış açılarında olumlu bir yönde etki sağladı. Ancak diğer sektörlerde yaşanan düşüşler, bu sektörlerde çalışan kişiler için olumsuz yönde bir etki oluşturdu.

Etiketler