ECB’den Bitcoin yorumu: Finansal istikrarsızlığa etkisi sınırlı olur

ECB’den Bitcoin yorumu: Finansal istikrarsızlığa etkisi sınırlı olur.

ECB’den Bitcoin yorumu: Finansal istikrarsızlığa etkisi sınırlı olur

Avrupa Merkez Bankası (ECB) senede iki kez yayınını yaptığı ekonomik istikrar raporunda yüksek borç seviyeleri ve gayrimenkul fiyatlarındaki şişkinliğin AB’nin en kırılgan noktaları olduğunu ve euro bölgesinin devamlı yükselen finansal istikrarsızlık riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Bitcoin‘deki fiyat artışına da değinilen raporda, BTC’nin değer kazanması yine Lale Balonu’na benzetildi.

ECB’nin raporunda pandemi kaynaklı artan borç yükünün finansal istikrar açısından risk oluşturmuş olduğu belirtilirken, krizle mücadele etmek için yaratılan parasal teşvik selinin tehlikeli dengesizlikler yarattığına değinildi.

“Krizin açığını kapatıyoruz”

ECB as başkanı Luis de Guindos ise, konu ile alakalı olarak aşı çalışmalarındaki ilerlemelerin tüm AB bölgesine yayıldığını ve bu sayede ekonomik açıkları daha hızlı biçimde kapattıklarını belirterek, rapora göre daha iyimser bir görüş sundu. Bazı segmentlerde fazladan değerlenmeler olduğunu kabul etmiş olan Guindos, “Ancak balon terimini kullanmak doğru değil” dedi.

“Bitcoin’in yükselişi Lale Balonu’nu geçti”

ECB raporunda ayrıca kısa bir bölümle de olsa kripto paralara değinilmesi de dikkat çekti. Kripto varlıklardaki “coşkunun” ciddi şekilde arttığı belirtilirken, Bitcoin ise Lale Balonu ile Güney Denizi Balonu’na benzetilerek, “Bitcoin fiyatındaki yükselişler, Lale Balonu ile Güney Denizi Balonu’nu geride bıraktı” söylendi.

“Finansal krize etkisi sınırlı olur”

Ayrıca bankaların müşterilerine sınırlı şekilde kripto para sunması ve bu varlıkların ödemelerde hala geniş kitleler tarafından kullanılmaması nedeniyle şu an için mali istikrarsızlığa katkısının sınırlı olacağı kaydedildi.

1630’lu senelerde yaşanan Lale Balonu krizi, Hollanda’da lale fiyatlarının aşırı derecede yükselmesi ve ardından çok büyük çöküş gelmesi ile görülen krizdi. Güney Deniz Balonu ise, 1720 senesinde İngiliz Güney Denizi şirketinin Güney ABD’daki İspanyol kolonilerinde tekel olması fakat beklenen kârları elde edememesiyle, manipülasyonla artmış olan hisselerin büyük düşüş yaşamasıyla oluşan çöküştü.

Etiketler