Düşen piyasalarda nasıl para kazanılır?

Tüm dünya piyasalarının yükseliş trendleri olduğu gibi düşüş trendleri de vardır. Peki düşüş trendlerinde nasıl para kazanılır?

Düşen piyasalarda nasıl para kazanılır?

Piyasa düşüşünü izlemek, herhangi bir piyasa traderı için son derece streslidir. Ancak ticareti ciddiye alanlar buna aldanmamalıdır. Düşen pazardan yararlanmak hala mümkün. Bunun için, biraz ticaret bilgisine, biraz önseziye ve hem uzun hem de kısa pozisyonları destekleyen bir platforma ihtiyacınız olacak.

Uzun ve kısa pozisyonlar nelerdir?

Her şeyden önce, biraz terminoloji. Bir etki alanının jargonunu anlamak, geçerli ve bilinçli seçimler yapmanızı sağlar. Genellikle karmaşık ticaret prosedürlerine atıfta bulunmak için kullanılsa da, kendi başına çok karmaşık olmamalıdır. Bahsettiğimiz terimler elbette uzun ve kısa pozisyonlardır.

Uzun bir pozisyon, belirli varlıkları satın aldığınız ve şimdi onlara sahip olduğunuz anlamına gelir. Kısa pozisyon, bu varlıkları birine borçlu olduğunuz ancak henüz onlara sahip olmadığınız anlamına gelir. Muhtemelen zaten uzun pozisyonların doğası gereği yükseliş olduğunu biliyorsunuzdur, çünkü bu varlıklara zaten sahipsiniz, bunlar tamamen ödenir ve onlardan kar etmek için fiyatlarının artmasını umarsınız.

Öte yandan, varlık satıyorsanız ancak bunlara sahip değilseniz (yani onları açığa satıyorsanız), durum bundan biraz daha karmaşıktır. Önce bu varlıkları satın almanız gerekir: En yaygın yollardan biri, borçlanmaya benzer bir marj hesabı kullanmaktır. Sonra geri ödemeniz gerektiğinde, fiyatın düşeceğini umarsınız, böylece iki satın alma arasındaki fark sizin kârınız olur. Bu nedenle kısa bir pozisyon düşüş olarak kabul edilir.

Marj Hesabı: Tanımı gereği, "Marj hesabı, komisyoncunun müşteriye hisse senedi veya diğer finansal ürünleri satın alması için borç verdiği bir aracılık hesabıdır" diyor. Genellikle komisyoncuya bağlı bir garanti ve faiz oranı vardır.

Aksi takdirde yapacağınızdan daha fazla fonla yatırım yaptığınız için, marjla işlem yapmak, ödünç aldığınız fonları geri ödeseniz bile size çok daha yüksek karlar getirebilir. Ancak kaybederseniz de aynı şey geçerlidir: hem öz sermayenizi hem de ödünç aldığınız fonları kaybedersiniz ve ayrıca faiz ödemek zorunda kalırsınız.

Bu nedenle, marj üzerinden alım satım son derece risklidir ve son derece dikkatli bir şekilde ele alınmalıdır. Buna para piyasasının doğasında olan oynaklığı da ekleyin ve işler karmaşıklaşır. Ancak bahsettiğimiz gibi, piyasalar kırmızıya dönse bile bilgili bir yatırımcı için kar elde etmek için bir fırsattır.

BirBorsa / Cem Arslan

Etiketler