Her yatırımcının bilmesi gereken ''Trade'' türleri

Her yatırımcının al - sat yaparken bir strateji ile bu işlemi gerçekleştirir bunları yapmanın birçok yolu vardır bu makalemizde bunları inceleyeceğiz.

Her yatırımcının bilmesi gereken ''Trade'' türleri

Tüm dünya piyasalarında yüzbinlerce yatırımcı var her bir yatırımcının kendisine has bir yatırım felsefesi var bu makalede bugün bu statejilerin 6 temel taşını inceleyeceğiz.

Trade Etmek Nedir?

Borsada yatırım için kullanılan paritelerin herhangi birinde alım ve satım yapan kişilerin yaptığı işlemlerin tümüne trade etmek denir. İngilizce dilinden çevirildiği zaman ise Türkçe dilinde karşılığı ticaret yapmaktır. Trade yapan kişiler trader denir. Kişinin yaptığı işlemlere bakılmaksızın al sat yapan herkese trader denir.

Trade Türleri 

1- Day Trader: Trade eden yatırımcının gün içinde bir yada birden fazla trade etmesi halinde day trade yapmış olur fakat day tradenin şartlarından biri de günü nakit kapatmaktır. Trader'ın günü her ne olursa olsun nakitte tamamlaması şartı vardır. Yani day trader günü içi işlemlerini tamamladıktan sonra yatırım yaptığı parası nakit şekilde cüzdanında tutması gerekmektedir.

2- Momentum Trader: Osilatörlerin önceden belirlenmiş olan belirli zaman aralığındaki bölümlerin incelenmesi ve paritedeki yönelime göre işlem açma standartlarına denir. Örneğin indikatör üzerinde momentum yukarı yönlü ve parite üzerinde uzun kontratlı işlemler açılır daha sonra momentum tersine dönene kadar long pozisyon taşınmaya devam eder.

3- Opsiyon Trader: İkili opsiyon genellikle kısa vadeli yatırım araçları için kullanılır genellikle kaldıraçlı piyasalarda kullanılan opsiyon trade sistemi gün içi veya daha kısa süreli işlemler yapar marj farklarından faydalanarak kar elde etmeye çalışır.

4- Swing Trader: Genelde yüksek hacimli ve adet dolaşımdaki arzı yüksek paritelerde olan gün içerisinde çok sık el değiştiren paritelerde kullanılır. Swing trade yapan yatırımcılar bu  pariteler genelde bu tarz işlemleri değerlendirmek isterler swing trade de amaç sadece para kazanmak değil 0 maaliyetli şekilde ürüne sahip olabilme arzusudur.

5- Trend Trader: Vadesine yatırımcının karar verdiği ve ''Trend çizgileri'' takip edilip yapılan trade sistemidir. Öncelikle hisse belirlenir eğer long pozisyon açmak isteyen kişilerin düşüş trendinin bitiş noktasını bulmaya çalışması ile bulunur. İşlem açıldıktan sonra yükseliş trendi beklenir ve trendin tamamlanana kadar pozisyonlar kapatılmaz.

6- Buy and Hold Investor: Swing trade sisteminin tam tersi olan ''Buy and Hold'' sistemi ise takas oranlarında hareketlilik aranmaz daha çok değer yatırımı yapılır ve hisse de uzun süre hareket gerektirmeyen işlemler yapılır. Örneğin X şirketinin karlılığı yüksek temettü verimliliği var ise ve hâlâ etmesi gereken değerin altında ise uzun vadede olması gereken değerine yaklaşacağına güvendiğiniz bir şirkete uzun vade yatırım yapmak amacıyla alır ve uzun yıllar elinizde hisseyi tutmak gibi planlar kurulur.

Etiketler