Dolar kuru nereye gidiyor?

Merkez Bankasından sadece 2021 Aralık ayında 3 müdahalenin geldiği döviz kurlarında en çok hareketlilik dolar tarafında yaşanıyor. Sadece yatırımcılar tarafından değil tüm vatandaşların aklında aynı soru var Dolar nereye koşuyor? Merkez Bankası Dolar ve Euro'ya çare bulabilecek mi?

Dolar kuru nereye gidiyor?

2022 Dolar Tahmini

 İngiltere'nin en köklü bankacılık şirketlerinden Barclays, Merkez Bankasının 300 baz daha faiz indirimine giderek aylık politika faizini yüzde 12 bölgesine çekeceğini ve bunun karşısında dolar kuru 2022 yılının 2. ayına gelindiğinde 14.50 Türk Lirasına kadar yükseleceğini, 2022 yılı Mart ayında ise faiz sabit tutulmasıyla birlikte doların 15.50 bölgesinde frenleneceğini tahmin ettiğini açıkladı.

Merkez Bankası Dolar Tahmini 2022

Merkez Bankasından yapılan açıklamalara göre, enflasyon tahmini yüzde 19,31'den yüzde 23,85'e, dolar tahmini ise 9,98'den 13,77 seviyesine kadar yükseltildi. Bu haberle birlikte Dolar / TL'de hareketli dakikalar yaşandıktan sonra Merkez Bankası dövize bu ay yaptığı 3. müdahaleyi gerçekleştirdi.

Dolar 15 TL Olur Mu?

Doların yıl sonu tahminlerinde genellikle 13 ve 14'lü seviyeler konuşulmaya devam etse bile ay sonunda yapılacak olan 'Merkez Bankası Faiz Karaları' sonrasında netlik kazanacağını söylemek mümkün. Çünkü Merkez Bankası daha önce arka arkaya piyasa beklentilerinin dışında kararlar vererek neredeyse tüm piyasa yatırımcılarını terste bırakmıştı. Bu terste kalışın ardından piyasanın güvenini kaybettiğini düşünülen yatırımcılar, Türkiye'nin para politikasına olan güvenini kaybetmesiyle Dolar fiyatları hızla yükselmiş ve sağlıksız fiyat oluşumlarına neden olmuştu.

2022 dolar tahminleri incelendiğinde faiz indiriminin bu denli devam etmesi veya beklenti dışında indirime gidilmesi halinde Dolar'ın 15 TL olmaması için hiçbir sebep görülmüyor.

Dolar Neden Yükseliyor?

Üretim ve Tedarik

Doların yükselmesinin birçok nedeni olmakla birlikte ana sebebi enflasyon ve üretim zincirinde kırılmaların yaşanması aslında bu ilişki bir domino etkisi gibi düşünülebilir çünkü doların yükselmesi üretim ve tedarik zincirinde kırılmalara yol açıyor. Bu kırılımlar üretimi etkilemeye başladıktan sonra doların yükselişi kaçınılmaz oluyor bu bir paradoks haline geldikten sonra doların yükselişi kaçınılmaz oluyor. 

Beklenmedik faiz kararları

2021 yılında tüm piyasa beklentilerini önemsemeden ve tüm dünyada enflasyon sorunlarının baş gösterdiği bu dönemde bir anda politika faizi stratejisini değiştiren TCMB'nin bu kararları ardı ardına alması ve bu stratejisinde devamlılığı sağlayacağının garanti edilmesi ile birlikte doların yükselmesine ciddi bir katkı sağlanmıştır.

FED Varlık Azaltımı Kararları

FED, Amerikan Dolarının değerinin korunması ve enflasyonun geçici olduğu bildirimini ısrarla yapması dolara güç kazandırmaya devam etti ve doların tüm dünyada değerinin korunmasına olanak tanıdı. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin para birimi karşısında bu vesile ile güç kazanmaya devam eden Dolar / TL. FED'in faiz artırma yoluyla Doların değerinin korunmasını devam ettirmek ve artırmak isterse Dolar / TL'nin daha da yükselmesi ihtimaller dahilinde.

Dolar Yorum | Teknik Analizi

Dolar / TL grafik - Dolar kaç TL olacak?

Dolar / TL günlük grafiklerde yükselişini devam ettirdiğini dile getiren analistler, Dolar / TL için birden farklı formasyon konusunda ortak noktayı bulmaya çalışıyorlar. Bir takım analist bu bölge için 'Bayrak Formasyonu' ihtimalinden bahsederken kimi analist bu bölge için artık tepe görünümü yaratmaya başladığını ve yükselen kanalın dibine zamansallıkla birlikte geri döneceğini düşünüyor.

Dolar / TL Teknik Analiz

Dolar / TL grafiklerinde destek ve direnç noktaları şöyle sıralanıyor,

Destekler: 11,77 - 11,10 - 10,43 - 7,93 
Dirençler: 13,94 - 15,01 - 16,06 - 17,01

  

USD/TRL Amerikan Doları
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.5133
Satış 32.5187
Değişim -0.0307%
Son Değer 32.516
En yüksek 32.5881
En düşük 32.4062
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler